Arra kérte támogatóit, akik közül tizenketten lemondtak választmányi tagságukról – hogy ezentúl az egyedüli jelöltet, Dávid Ibolyát támogassák. Meg nem erősített hírek szerint a tagokkal kikapcsoltatták a mobiltelefonokat, és az üléstermet is leárnyékolták.

A demokrata fórum elnöke pénteken vádolta meg Almássyt, hogy érintett lehet egy, a személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Dávid Ibolya egy hangfelvételre hivatkozva azt állította: egy vállalkozó azzal bízott meg egy biztonsági céget, hogy gyűjtsenek róla terhelő információkat annak érdekében, hogy a párt élén megbukjon.

A nyilvánosságra hozott beszélgetésrészlet hiányos, nincs benne az, amikor megállapodnak abban, hogy az ügyben semmilyen lépést nem tesznek – mondta az Indexnek Tóth János. Az UD Zrt. egyik vezetője elismerte, hogy a felvételen felkészületlenül beszélt megbízójával, azt állítja, később sokkal részletesebb tájékoztatást adott, akkor elmondta hogy Almássy Kornél kérésében szó sem volt az MDF vagy Dávid Ibolya lejáratásáról.

Tóth elnézést kért a név szerint említett Almássy Kornéltól, Tombor Andrástól és Stumpf Istvántól is. Futó Barnabás – a cég ügyvédje szerint az UD Zrt. szabályosan járt el az adatgyűjtés során, az állítólagos lejáratási ügyhöz nincs közük.

Az MDF választmányi ülése előtt három nap alatt dagadt sokszereplős politikai botránnyá az UD Zrt.-nél tartott házkutatás. Szerdán még fegyvereket és lőszereket keresett a Nemzeti Nyomozói Iroda a vagyonvédelmi cégnél, pénteken Dávid Ibolya már a legfőbb ügyészségtől kért vizsgálatot.

Az UD vagyonvédelmi Zrt.-nél tartott szerdai házkutatáskor először lőfegyvert kerestek a nyomozók, de közben a gyanú magántitok jogosulatlan megismerésére változott. A cég vezetője, Horváth József politikai célúnak nevezte az eljárást, azt mondta a rendőröket telefonon utasították, az adathordozókat pedig úgy vitték el, hogy azok tartalmát utólagosan meg tudják változtatni.

A nyomozók szerint a cég feltörte az Origo ingyenes levelezőrendszerét, feltérképezte a postafiók tulajdonosok kapcsolatrendszerét, sőt magán telefonhívásokhoz is hozzájutottak. Az Origo ezt csütörtökön cáfolta, állításuk szerint nem érte őket tömeges elektronikus támadás.

Pénteken a Szilvásy György vezette nemzetbiztonsági kabinet közleményében már azt írta, a titkos hálózat üzemeltetői be akartak hatolni egyes kormányzati szervek információs rendszerébe is. Egy órával később Almássy Kornél az MDF elnökjelöltje pedig már arról beszélt, megzsarolták azzal, ha nem lép vissza a pártelnökjelöltségtől olyan adatokat hoznak nyilvánosságra, amelyek belekeverik a titkosszolgálati botrányba. Ekkor lépett színre Dávid Ibolya a hangfelvételt tartalmazó CD-vel, amit állítása szerint csütörtökön kapott ismeretlen feladótól, postán.

Az MDF elnöke megnevezte Almássyt, mint érintettet a személyére vonatkozó adatgyűjtési ügyben, majd a soron kívüli vizsgálatot kért a Legfőbb Ügyészségtől. Almássy Kornél később elismerte, hogy találkozott az UD Zrt. vezetőjével, de csak azért, hogy lakását átvizsgáltassa. Ezt később a cég egyik képviselője is megerősítette.

(hírTV)