Márki-Zay Péter
Hirdetés

A Szegedi Törvényszék jogerős ítéletében pénteken nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek a politikust, és 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, mert a becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselőről.

A törvényszék MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a másodfokú bíróság pénteki tárgyalásán az első fokon eljárt Szegedi Járásbíróság Márki-Zay Péterrel szemben hozott ítéletét megváltoztatta és a kiszabott pénzbüntetést enyhítette. Nem fedi a valóságot azonban Márki-Zay Péter közösségi oldalán tett állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le.

A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, és a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat is kezdeményezhető – áll a törvényszék közleményében.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, amely szerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

Korábban írtuk

Az Alaptörvény szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve – a bíróságok ahogy minden ügyben, úgy ezen eljárásban is az Alaptörvény és az irányadó eljárási törvény keretei között jártak el – szögezte le közleményében a törvényszék.