Visszautasította az Alkotmánybíróság a Fidesz alkotmányjogi panaszát, amely szerint a Kúria jogellenesen érvénytelenített több mint négyezer levélszavazatot, és amely miatt a kormánypárt plusz egy mandátumtól esett el az április 8-i választáson – írja a PestiSrácok.hu.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az ügy előadó alkotmánybírója Varga Zs. András volt, a döntéshez Stumpf István pedig – egyetértve a végzés lényegével – párhuzamos indokolást csatolt. 

A dokumentum alapján az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy sérült a választói jog és több ezer levélszavazat érvénytelenítése jogszerűtlen lehetett, ugyanakkor a testület szerint nincs lehetőség utólagos jogorvoslatra, és a történtek alkotmányjogi panasszal nem támadhatók. 

A PestiSrácok.hu közben megtudta, hogy a panaszt elsőként, megfelelő indoklás nélkül és a jogszabály téves értelmezése, önkényes kiegészítése által lesöprő Kúria-határozatot ugyanaz a bírói tanács hozta, amelyik Orbán Viktor miniszterelnök óriásplakátjait is jogsértőnek mondta ki, mert szerintük azon túl kicsik voltak a betűk és messzebbről nézve nem volt egyértelmű, hogy a Fidesz vagy a kormány a kiadója a hirdetéseknek. 

A levélszavazatok érvénytelenítése ügyében a PestiSrácok.hu által megkérdezett ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász véleménye szerint a jövőben a jogalkotónak egyértelmű rendelkezést kell megfogalmaznia, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.

A teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatja el.