Köszöntőjében Vitályos Eszter kiemelte: Józsa Judit keramikus és művészettörténész tíz éve szervezi művészeti, művészettörténeti témájú ismeret- és kultúraterjesztő előadásait belvárosi galériájában. „Minden cselekedetét a társadalmi tudatosság növelése, a magyar örökség erősítése, a nemzeti érték- és identitástudat mélyítése, a hazaszeretet és az összetartás erősítése vezérli” – jelentette ki az államtitkár.

Hirdetés

Tiszteletre méltónak nevezte Józsa Judit önzetlenségét, amellyel saját állandó kiállításai mellett rendszeresen bemutatkozási lehetőségeket teremt alkotótársainak is. Szólt arról, hogy a galériában keramikusok, textil-, ötvös-, üveg-, szobrász-, festő-, grafikus- és népművészek találtak otthonra, olyanok, akiknek fontos a hazaszeretet, a magyar identitás, de egyedül nem tudnak boldogulni. Vitályos Eszter külön köszönetet mondott Józsa Juditnak, amiért otthont adott a Nyelvőrző szalonnak. Az anyanyelvi est értelmiségi fiataloknak szól, a közösség- és testvériségépítést szolgálja.

Bába Szilvia, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány kurátora a jubileum kapcsán elmondta: az elmúlt egy évtizedben csaknem ötven egyéni és csoportos kiállítást rendeztek, és több mint ötszáz rendezvénynek adtak otthont. A 10 éves jubileum alkalmából az Alapítvány Magyar kultúráért életműdíját Schmittné Makray Katalin, a Magyar kultúráért díjat Vitályos Eszter vehette át. A Magyar viseletért díjat az Igézőként alkotó két divattervező, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa kapta.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány és Galéria 2013. december 10-én indult. Fő célja az igényes, minőségi, színvonalas, értéket képviselő, magyar képző-, ipar- és népművészeti alkotók és alkotásaik bemutatása, árusítása. A galériában csak Korondon, a családi portán kapható Józsa-kerámiákat is árusítanak.

Korábban írtuk

Józsa Judit keramikus, művészettörténész 1974-ben született. Édesapja, id. Józsa János korondi fazekasmester, a népművészet mestere címmel elismert szaktekintély nemcsak a fazekasság mesterségét adta át neki, hanem azt is, hogy a népművésznek és a nemzeti művészet iránt elkötelezett alkotónak csak tiszta forrásból szabad merítenie.

Józsa Judit 2002-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténeti szakán. Családja székely népművészeti örökségére és művészettörténészi ismereteire támaszkodva, az ikonográfia tudatos használatával, az egyetemes istentudatot, a keresztény erkölcsi rendet, a magyar népi hagyományt, a magyar örökséget magyarságtudattal ötvözve alkot – olvasható a keramikus honlapján.