A magyar kormány egyben leszögezi azt is, hogy elítéli a nemzeti jelképek meggyalázását, így azt, hogy több magyar demonstráló tegnap este zászlót égetett Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt. A tüntetésen történtek ellen a szlovák külügyminisztérium nyilatkozatban tiltakozott. A Fidesz kezdeményezi a parlament rendészeti bizottságának összehívását, ahol a dunaszerdahelyi meccsre utazó magyar szurkolókat, szlovák kérésre elkísérő, öt magyar rendőr jelentését akarják megismerni.

Már a magyar politikusok is foglalkoznak a tegnapi dunaszerdahelyi focimeccsel, legalább is azzal, ami a pályán kívül történt. A Fidesz képviselője az Európai Parlamentben is felszólal. Szijjártó Péter ismertette ma délelőtt a Fidesz álláspontját a dunaszerdahelyi focimeccsen történtekről. A szóvivő elmondta, hogy több felelőse van a tegnapi eseményeknek. Az ellenzék szerint a szlovák politikusok felelőtlen beszédei is szították már jóval a mérkőzés előtt az indulatokat. „Nyilvánvalóan tarthatatlan az, hogy a kormány nem emel szót ebben az ügyben, ezért azt követeljük, hogy a magyar kormány lépjen fel határozottan végre és követeljen magyarázatot, valamint minden részletre kiterjedő, pártatlan vizsgálatot a szlovák hatóságoktól” – mondta a politikus.

Schmitt Pál hétfőn az Európai Parlamentben szólal fel az ügyben, és a Fidesz kezdeményezi a parlament Rendészeti Bizottság összehívását, ahol a schengeni egyezmény alapján a meccsen megfigyelőként jelenlévő magyar nyomozók jelentéseit szeretnék megismerni, hogy kiderüljön miért támadtak rá a szlovák rendőrök a magyar állampolgárságú drukkerekre, illetve hogy a fellépés jogszerű és szakszerű volt-e. Az ORFK megerősítette, hogy valóban küldtek megfigyelő rendőröket a mérkőzésre. Többet egyelőre nem mondtak, későbbre ígértek tájékoztatást.

A dunaszerdahelyi polgármester, Pázmány Péter is kint volt a meccsen, ő semmilyen okát nem látta a beavatkozásnak. Úgy látta, hogy a rendőrök csak benyomultak és ütöttek-vertek mindenkit.

A tegnapi események után a Hatvannégy Vármegye ifjúsági mozgalom tüntetést szervezett a szlovák nagykövetség elé. A jelenlévők akkor még úgy tudták, hogy a mentőhelikopterrel elszállított sérült férfi meghalt, ezért mécseseket gyújtottak a követség előtt és elénekelték a Himnuszt. Később kiderült, hogy a drukker nincs életveszélyben, ennek ellenére a tüntetők elégettek egy szlovák zászlót, és este 11-ig szlovákia-ellenes jelszavakat skandáltak a Stefánia úton.

(Krónika/MR)