A Világgazdaság aznapi számában arról írt, hogy évente ugyan 60-100 fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, de a szakvizsga megszerzése után 40 százalékuk elhagyja a pályát, pedig legalább 250 rezidenst kellene képezni évente ahhoz, hogy 15 éven belül lecserélődjön az elöregedett háziorvosi kar.

A lapnak nyilatkozó Komáromi Zoltán háziorvos azt mondta: a 6800 körzetben dolgozók harmada jócskán nyugdíjkorhatár fölött van, sok a hetvenévesnél idősebb orvos. Az alacsony bér után járó nyugdíjból ugyanis nem tudnak megélni, és nincs kinek átadni a praxisukat, így „kihalásos alapon” cserélnek gazdát a praxisok.

Beneda Attila az MTI-nek elmondta: az ország háziorvosainak átlagkora már lassan megközelíti a 60-at, így mind a szakma, mind az egészségügyi ágazat vezetői lépéskényszerben vannak. Mint mondta: a háziorvosi szakma az elmúlt években valóban nem volt túl népszerű a rezidensek körében. Gondot jelentett a praxisok alacsony finanszírozása, az utóbbi években az új belépők nem tudtak praxishoz jutni, illetve a háziorvosi munka presztízse is jelentősen csökkent, mivel jelenleg nagyon sok ellátásból ki vannak zárva a háziorvosok – tette hozzá a kabinetfőnök.

Ezeken a problémákon változtat a jövőben az államtitkárság. Beneda Attila azt mondta, jó néhány szakmai és jogi rendelkezést kell módosítani, a munkát már elkezdték. Példaként említette, hogy az új indikátorrendszer bevezetése óta már jelenleg is praxisonként átlagosan plusz ötvenezer forinthoz juthatnak havonta a háziorvosok.

Közigazgatási egyeztetésen van az a háziorvosi eszközfinanszírozási rendszer is, amely másfél millió forint bevételhez juttatná a háziorvosokat, a pénzből informatikai és egyéb eszközöket finanszírozhatnának, amelyek javítják a betegellátás minőségét.

Az önkormányzati törvényhez kapcsolódva szeretnék egységesíteni a feladatátvállalási szerződések fő pontjait is, hogy mind a háziorvosok, mind az önkormányzatok számára tisztázzák: kinek milyen jogai, illetve kötelezettségei, feladatai vannak.

A kabinetfőnök hangsúlyozta: az államtitkárság egyik fő célja, hogy az egészségügyben már a háziorvosok is a lehető legteljesebb ellátást biztosítsák. Az új népegészségügyi programban a prevenciót kívánják erősíteni, melyben a háziorvosoknak kiemelt szerepük van – mondta a kabinetfőnök.

(MTI)