Németh Szilárd polgármester elmondta: a kiadvány ugyan a könyvesboltokban is megvásárolható lesz, de a csepeli önkormányzat a kerület összes háztartásába ingyen el fogja juttatni azt.

A könyvbemutatóval egybevont sajtótájékoztatót Német Szilárd nyitotta meg, aki elmondta: a könyv erkölcsi üzenete, hogy az elmúlt időszak „mutyivilágának” véget kell vetni, és hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő. Ezért szándékozik az önkormányzat a kiadványt minden kerületi háztarásba eljuttatni. Kijelentette továbbá, a csepelieknek jogukban áll megtudni, hiszen ez a Fidesz választási programjában is szerepelt, hogy az előző önkormányzatok vezetése milyen módon végezte a munkáját az elmúlt mintegy 8 évben.

A polgármester szerint politikai, erkölcsi és jogi elszámoltatásra egyaránt szükség van. Hangsúlyozta, hogy a politikai elszámoltatás az országos és az önkormányzati választásokon már megtörtént, amikor a jelenlegi vezetés kétharmados győzelmével a választópolgárok kinyilvánították a véleményüket, hogy véget akarnak vetni az elmúlt időszak visszaéléseinek.

A morális elszámoltatásról azt mondta, ennek nagy mérföldköve ez a kiadvány, amely lehetővé teszi, hogy a csepeliek szélesebb körben is megismerhessék, hogy a szocialista vezetés a korábbi 8 esztendőben milyen mértékben herdálta el a kerület és lakói jövőjét.

A jogi elszámoltatással kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat eddig mintegy negyven korrupciógyanús ügyet vizsgált, közülük sokban tették meg a feljelentést is. Ezekből több eset még ma is csak a vizsgálati szakaszban tart.

Ezt követően Ábel Attila alpolgármester, a könyv szerkesztője közölte, hogy a kiadvány szimbolikus üzenetet hordoz, miszerint egyetlen párt helyi vezetésének sem szabad a korrupciót megtűrnie, mert látható, hogy a kis kompromisszumok, kis „mutyiügyek” végül akár gyilkosságig is elfajulhatnak.

Ábel Attila hangsúlyozta, hogy a 35 ezer példányban megjelent, 96 oldalas könyv terjedelmét az olvashatósághoz szabták, így sok dolog már nem fért bele. Példaként említette a csepeli MSZP iroda „550 millió forintos titkát” is, amely – szerinte – összefüggésbe hozható az egyik olyan céggel, amely az előző időszakban sok százmillió forintos önkormányzati megrendeléseket kapott Csepelen.

(Csepel.hu)