Budapest tényleg mindenkié vagy csak a DK-párttagoké? – tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A frakcióvezető visszautalt a Katona József Színházban történt példátlan esetre, miszerint az előadások árának akár csaknem egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő teátrumban a DK-tagoknak. – Mi lesz a következő? Kedvezményes BKV-bérlet a DK-tagoknak? – folytatta frakcióvezető, aki azt a kérdést feltette, vajon mi alapján választotta pont a DK-t a Katona József Színház.

Hirdetés

Volt-e erről egyeztetés a baloldalon? Esetleg más színházak más pártoknak adnak kedvezményeket? Beléptetéskor be kell mutatni a DK-s pártkönyveket? A színházigazgatónak az ön által engedélyezett prémiumában szerepet játszott, hogy a legnagyobb baloldali párt tagjainak kedvezményt biztosítanak? Elítéli a színház ezen tevékenységét? Ha elítéli, akkor meddig maradhat a pozíciójában Máté Gábor? Vagy ebben az esetben, ahogy a külföldi kampány pénzekről, az ön jelöltségében is Gyurcsány Ferenc fog dönteni?

– sorolta kérdéseit a kormánypárti képviselő.

Karácsony Gergely főpolgármester mindössze annyit reagált, hogy a Katona József Színházban fegyelmi vizsgálat van folyamatban, ennek lezárultával az intézményfenntartó tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. A színházat védve megjegyezte: „az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen típusú kedvezményt más intézményes partnereknek is felajánlottak”.

Wintermantel Zsolt felhívta a főpolgármester figyelmét, hogy ő a személyes véleményére volt kíváncsi az ügyben.

Korábban írtuk

Visszásnak tartom ez a helyzetet” – válaszolt röviden Karácsony, aki szerint mindez egy „szerencsétlen ügy”, szerinte is joggal tart fegyelmi vizsgálatot a Katona József Színház a DK-s színházjegyek ügyében.

Mint ismeretes, a lap birtokába került belső levélből kiderült: az előadások jegyárainak akár csaknem egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő Katona József Színházban a DK-tagoknak. Néhány éve Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését és a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett.

Arcátlan a baloldali politikusok viselkedése

Az ügy morálisan elfogadhatatlan, az átlagembernél sokkal tehetősebb baloldali politikusoktól pedig arcátlan, hogy elvárják, kedvezményes jegyeket igénybe véve nézhessenek meg színházi előadásokat – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak. A szakértő hozzátette: ebből is látszik, hogy ők nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak. A korrupció ezen speciális, színházi formája kapcsán a politikai felelősség kérdése egyértelműen felvetődik: egy önkormányzatnak felelősen kell gazdálkodnia, itt pedig konkrétan az adófizetők pénzéből akarják kiegészíteni a DK-s párttagok jegyárkedvezményét – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán.

(forrás)