Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta, 2022-ben történt valami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie: „kiderült, hogy amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a baloldal”. Konszenzus volt 1990 óta a magyar politikai pártok között abban, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből vagy ilyen csoportok nyomásának eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem pályázik senki – emelte ki.

Hirdetés

Azt mondta, tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott, és a baloldal külföldi pénzből kampányolt, olyan pénzből, amely „teljesen egyértelműen” Karácsony Gergelyhez köthető. „Mi az a nóta, amit Önök el akartak játszani külföldi megbízók megbízása érdekében a hatalom megszerzése esetén?” – kérdezte a politikus, aki azt is felvetette Karácsony Gergelynek, nem érzi-e úgy, hogy rendkívül kínos a hallgatása, és „tényleg arra játszik, hogy gyáva módon elviteti Perjésekkel és Tordaiakkal a balhét”.

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy a fővárosi fenntartású Katona József Színház a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosított. A DK a tagjai között hirdette is ezt a lehetőséget – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott, „párttagsági alapon kedvezményes belépő a közös adóforintjainkból fenntartott fővárosi intézményben”. Azt kérdezte Karácsony Gergelytől: mit gondol, ez-e az igazságos, átlátható, szabad Budapest; Budapest tényleg mindenkié vagy a DK-s párttagoké; mi alapján választotta pont a DK-t a színház; elítéli-e ezt a tevékenységét a színháznak.

A politikus beszédét követően a Fidelitas aktivistái egy olyan molinót tartottak fel, amelyen azt állt, a „Dollárbaloldal bemutatja: Nincs Karácsony Gyurcsány nélkül!” A molinón a Grincsként ábrázolt Gyurcsány Ferenc DK-elnök mellett Karácsony Gergely és Tordai Csaba főpolgármesteri tanácsadó szerepelt.

Korábban írtuk

Karácsony Gergely a színházi kérdésre válaszolva kijelentette: ez egy szerencsétlen ügy, a Katona József Színházban jelenleg folyamatban van egy fegyelmi eljárás. Ugyanakkor – mint hozzátette – az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen típusú kedvezményt már más intézményes partnerek számára is felajánlottak.

A főpolgármester ezt követően arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök a saját kormányát a nindzsákhoz hasonlítja, akik – mint mondta – bérgyilkosok voltak, és a ravaszság, a lesből támadás, a kémkedés és az orgyilkosság eszközével dolgoztak.

„Ennél pontosabban én se tudnám leírni azt a kormányt, amelynek képviseletében Önök itt tulajdonképpen a képviselői esküjüket megszegve ennek a hatalomnak az érdekeit képviselik a város érdekeivel szemben” – fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt sorolta, hogy a „nindzsakormány” milyen „lesből támadó eszközökkel” próbálja Budapestet „lehetetlen helyzetbe hozni”.

Ezek közé sorolta, hogy az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntés ellenére a Magyar Államkincstár 5,5 milliárd forintot vett le a főváros számlájáról. Továbbá – mint mondta – hozzászoktak már ahhoz, hogy amikor kampány van, házkutatásokat tartanak a legbecsületesebb munkatársainál. „A politikai szövetségesüket, a szélsőjobboldali Mi Hazánkat most pedig megkérik”, hogy nyújtsanak be javaslatot fél évvel a választás előtt a szabályok módosítására – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint a vita arról szól, hogy a demokráciában vannak játékszabályok, például hogy ezeket nem módosítjuk „úton-útfélen minden percben”.

Szerinte a Fidesz gyáva módon manipulálja a szabályokat és görcsösen ragaszkodik a hatalom egy kis szeletéhez, ami nem jutott nekik. Képtelenek elviselni, hogy valami nem az övék. Ez tényleg (…) nindzsatempó„ – fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt mondta, ha harcolni kell, akkor ”mi szamurájok leszünk a következő fél évben és megvédjük a budapestiek érdekeit„ a kormánytól.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP) minderre reagálva – ”kaviárbaloldali osztrigazöldnek„ nevezve Karácsony Gergelyt – azt mondta: a legalja ilyen módon a főpolgármesternek arról beszélnie, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az esküjükkel szemben cselekszenek a Fővárosi Közgyűlésben, és ezt nem is fogadja el.

Wintermantel Zsolt arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy a szélsőjobboldalizást hagyja, hiszen ő korábban olyan jelölt mellett kampányolt, aki ”judapestezett„ és ”tetűcsúszdázott„.