A záradékok egyike sem megy szembe Bajnaival, mindannyian támogatják az új kormányfőt, de további ajánlásokat is tesznek. A napilap úgy tudja, Bajnai Gordon nem kapja meg a politikai nyilatkozatokat, mert Bajnai nem tagja, nem vezetője az MSZP-nek, formailag a szocialista képviselők neki nem is tehetnének politikai nyilatkozatot.

Kedvezményes általános forgalmi adó

Egy harmadik, kedvezményes, a gazdaságot mozgásba lendítő áfakulcs bevezetéséről szóló javaslatot csatolt Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő a Bajnai Gordon által kért politikai nyilatkozathoz.

Az Európai Unió ajánlásának megfelelően ebbe tartoznának az alapvető élelmiszerek, a nagy munkaigényű szolgáltatások – így az építőipar, a vendéglátás és a turizmus -, illetve az alternatív energiák – mondta az InfoRádiónak az országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: a téma nem most került az asztalra.

A Bajnai Gordont támogató nyilatkozatnak, amit a politikusok aláírtak, természetesen nincs jogi következménye, ahogyan azoknak záradékoknak sem, amelyeket egyes képviselők a dokumentumhoz csatoltak – fűzte hozzá Szanyi Tibor.

Előbb a politika

Bókay Endre csak akkor támogatja Bajnai Gordont és csomagját, ha a politika önmagán kezdi a megszorításokat: szerinte először az államtitkárok, a miniszterek, a képviselők és az állami cégek vezetőinek bérét kell radikálisan csökkenteni.

A szocialista politikus az InfoRádiónak elmondta, hogy e lépésnek elsősorban morális üzenete van: megmutatja az embereknek, hogy a megszorítások nemcsak a bérből és fizetésből élőkre és a nyugdíjasokra, hanem mindenkire vonatkoznak.

Bajnai Gordon ismeri a nyilatkozathoz csatolt kiegészítéseket, amelyeket figyelembe vesz majd programja összeállításánál – hangsúlyozta Bókay Endre.

(MR, InfoRádió)