Az elmúlt hetekben, hónapokban Magyar Péter intenzív országjárást hajtott végre. Az újdonsült politikus hozzávetőlegesen százhetven településen bukkant fel, tartott beszédet. Arról még nincsenek pontos információk, hogy a demonstrációsorozat mennyibe került, de a piaci viszonyokat szem előtt tartva egyértelműen kijelenthető, hogy több száz millió forintról beszélünk – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Bár Magyar Péter többször elmondta, hogy nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát, ezt máig nem tette meg. Mellesleg nehezen elképzelhető, hogy a Tisza Párt vezetője a saját pénzéből kampányolna, így ez a dokumentum ebből a szempontból nem is érne sokat.

Egy ilyen hosszú kampányhoz a finanszírozók mellett szükség van egy bizalmi emberekből álló stábra, amely kijelöli a célállomásokat, a különböző települések adottságait feltérképezve sorvezetőket, felkészítő anyagokat készít, és nem utolsósorban leszervezi a rendezvényeket Magyar Péter számára.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Magyar Péter jogász beszédet mond a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én

Emellett mindenképpen működtetni kell az informatikai hátteret, elő kell teremteni a technikai feltételeket, az áramellátást, valamint gondoskodni kell a rendezvények biztosításáról. Ezenkívül fizetni kell a saját fotóst, videóst, személyi védelmet – sorolja a Magyar Nemzet.

A kisebb településeken a jelenlévők csekélyebb létszáma miatt ez nem is járt komolyabb kihívással, ám a rendezvények mennyisége okán ez sem lehetett elhanyagolható tétel. A két budapesti, valamint a debreceni nagygyűlések azonban komoly szervezést igényeltek, és hatalmas volt a költségvonzatuk is.

Korábban írtuk

A technikai háttér biztosításához Magyar Péterék ezekhez az eseményekhez a G-Sound Kft., illetve a Soul Light Kft. szolgáltatásait vették igénybe. Az alaptechnika kiegészítését Debrecenben a Led Box Kft. végezte. Az országjárás során a rendezvényeket a Partner Security Kft., a Kossuth téri rendezvény esetében pedig a Sheeba Security Kft. biztosította. Ez utóbbi demonstráció költségeiről Magyarék egyébként nyilvánosságra hoztak egy részletes listát, amelynek végösszege a 30 millió forintot sem érte el.

  • Rendezvénytechnika: 24 millió forint,
  • biztonsági szolgáltatás: egymillió forint,
  • jogdíj: 1,2 millió forint,
  • videógyártás: 1,3 millió forint,
  • közmű: 700 ezer forint.

Magyar Péter nyilatkozatai szerint azonban nincsenek mögötte profi szakemberek vagy anyagi támogatók, minimális költségvetéssel dolgoznak, munkájukat önkéntesek segítik. Ezt próbálta elhitetni a békemenettel egy időben, a Partizánnak adott interjúban is, ahol azt mondta, „a Tisza Párt még mindig csupán garázscég.”

Garázscéget viszont ritkán támogatnak külföldről. Magyar Péter barátnője, Vogel Evelin a Blikknek adott interjúban éppen az április 6-i, Kossuth téri tüntetés után szólta el magát, amikor úgy fogalmazott:

„Segített egyébként egy szuper grafikus csapat, akik félig magyarok egyébként és félig külföldiek.”

Ugyanilyen árulkodó volt Magyar Péter HVG-nek adott nyilatkozata is. Áprilisban, miután nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság a Tisza Pártot, Magyar azt mondta: a Kossuth téri tüntetése költségeire az egyesületéhez érkező adományokból származott a pénz.

„Több tíz millió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz”

– mondta Magyar Péter, aki még korábban, a március 15-i demonstrációjuk után is mikroadományokról beszélt. Akkor a Tények beszámolója szerint azt mondta: részben a saját pénzéből, részben önkéntes felajánlásokból valósult meg a rendezvény, s hozzátette azt is, „kisemberek adták össze” a summát.

A Magyar Nemzet emlékeztet, az utóbbi időben kiderült, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányához külföldről érkeztek tízmilliók, mikroadománynak álcázva. Ugyanezzel a módszerrel jutott 1,8 milliárd forinthoz az Egyesült Államokból a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom 2022-ben. Utóbbi esetben, vagyis a guruló dollárok botrányban ráadásul világosan kiderült, hogy a pénz fő forrása nem más, mint Soros György.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.