Hirdetés
Fotók: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Minderről a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán számoltak be:

„A Szent György tér többfunkciójú városi térként születik újjá. A munkálatokat várhatóan 2025 első felében kezdjük meg, és bár több jelentős fejlesztés ütemezését kell majd összehangolnunk, a tervek szerint pár éven belül egy újjászületett teret adhatunk vissza a látogatóknak. A tér kialakításában követi majd a történelmi hagyományokat, de megfelel a mai elvárásoknak is. Igazi ékessége lesz a Budavári Palotanegyednek, új zöldfelületeivel közparkként lehetőséget nyújt majd a kikapcsolódásra.

A tér központi eleme a Szabadság oszlopa lesz, amely Marco Casagrande tervei alapján készül. Az olasz származású, neves építész és szobrász még 1848-ban álmodta meg a forradalom által ihletett nagyszabású kompozícióját, azonban műve eddig nem valósult meg. A díszesen faragott, impozáns oszlopon allegorikus formában jelenik majd meg a 12 pont, tetején Hungária nőalakja lesz látható. A szobrot egy 12 szögletű, vízzel teli márványmedence veszi majd körül három oroszlán faragvánnyal. A Szabadság oszlopa történelmi ellenpontja lesz a sokáig a téren álló Hentzi-emlékműnek, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után évtizedeken át hirdette a budai Vár osztrák megszállóinak nyomasztó emlékét. A magyarok számára az emlékmű még a kiegyezés után is az elnyomás és a császári hatalom megtestesítője maradt. A lakosság szégyenoszlopként emlegette és olyan mély ellenszenvet érzett iránta, hogy rendőri védelem ellenére is több esetben próbálták megrongálni, felrobbantani.

Az új oszlop körüli térrész díszburkolatot kap. Időtálló, díszes és természetes kőanyagokat alkalmazunk, melyekhez újra hasznosítjuk a jelenleg járófelületként szolgáló nagy kockaköveket is. A fő közlekedési útvonal továbbra is a Szent György utcán lesz, de a jövőben tágasabb térrészeken lehet átsétálni, és biztosított lesz az akadálymentes közlekedés is. A várfal mentén egy széles sétautat alakítunk ki a Tóth Árpád sétány folytatásaként. A polgárváros északi csatlakozásánál nagyobb fogadóteret hozunk létre, középpontjában a nemzeti lobogóval.

Korábban írtuk

A tervek szerint visszahelyezzük a korábban is a téren álló szobrokat és műalkotásokat, méltó és végleges helyszínt biztosítunk számukra. A középkori, egykor itt állt Szent Zsigmond templomra emlékeztető műromokat eltávolítjuk, hiszen a régészeti feltárás azt bizonyította, hogy azok jelenleg nem egészen pontosan illeszkednek a templom egykori romjaira. A műromok úgy távolíthatóak el, hogy közben az eredeti épületmaradványok nem károsodnak. A látogatók számára 21. századi digitális megoldásokkal idézzük majd meg a templom látványát.

Új utcabútorokat helyezünk ki és egy napozórétet is kialakítunk. A zöldfelületeket harmonikus elrendezésben újítjuk meg, a növényzet a tér középső része helyett a széleken kap nagyobb hangsúlyt. Új fasorok és ligetes facsoportok színesítik majd a teret, több mint 160 fát fogunk ültetni, ezzel több mint tízszer annyi fa várja majd a látogatókat, mint most. A József főhercegi palota melletti jelenlegi köves romterületen új parkot alakítunk ki, így összeségében a zöldfelület aránya növekszik majd a jövőben.”

Közleményükben emlékeztetnek, a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető Budavári Palotanegyed szíve, a Szent György tér, ma is látványos világörökségi helyszín. De több is annál, hiszen a független magyar állam egyik szimbolikus helyszíne. Megújításával sok évtizedes adósságot törlesztünk.

2018 végére megújítottuk a Karmelita épületegyüttest, 2019-ben megszüntettük az autós forgalmat és a parkolást a téren, a területet ismét a gyalogosok vehették birtokba. Átmeneti tájépítészeti megoldásokkal újítottuk meg a zöldfelületeket és pihenést szolgáló utcabútorokat helyeztünk ki – sorolják.

A tér nyugati oldalán jól haladunk az egykor itt állt József főhercegi palota visszaépítésével, a csodálatos épület az Alkotmánybíróság otthona lesz. Hamarosan elkészülünk a Honvéd Főparancsnokság épületével is, ahová a Hadtörténeti Intézet és Múzeum költözik. Tervezett ütemben haladunk a Budavári Palota északi szárnyának helyreállításával is. A megújult épületrészben palotatörténeti kiállítással várjuk majd a látogatókat – részletezik a közleményben.

Az alábbi bejegyzésben több fotót is megtekinthetnek a nagyívű tervekről: