Zsigmond Barna Pál, az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) őszi ülésszakának alkalmával megbeszélésre hívta öt nyugat-balkáni ország, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint Törökország képviselőjét, hogy munkareggeli keretében tárgyaljanak az uniós bővítés kérdéséről.

Hirdetés

Tájékoztatása szerint, a felsorolt országok részvételével, a Magyarország Európa Tanács melletti állandó képviseletének szervezésében első alkalommal, hagyományteremtő céllal megvalósult megbeszélésen kijelentette: Magyarország a Nyugat-Balkán integrációját mind a régió, mind az egész Európai Unió stabilitása szempontjából elengedhetetlennek tartja. A régió országainak uniós tagsága nemzetstratégiai, biztonsági, katonai és migrációs szempontból is érdek – húzta alá Zsigmond Barna Pál, majd reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió rendelkezik majd stratégiai vízióval az érintett országok jövője tekintetében.

„A Nyugat-Balkánnak minél előbb az Európai Unió részévé kell válnia. Törökországgal pedig folytatni kell az együttműködést minden területen, hiszen az ország meghatározó biztonsági és gazdasági partnere az uniónak, valamint jelentős szerepet vállal a migráció elleni fellépésben”

– fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte, az uniós bővítésnek a politikai szempontok helyett érdemeken alapulónak kell lennie. A magyar uniós elnökség célja a kiszámítható, érdemeken alapuló, jogilag meghatározott bővítési folyamat előmozdítása – húzta alá. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió elveszítette gazdasági dinamizmusát, „lemaradt a gazdasági világversenyben”.

Korábban írtuk

A magyar uniós elnökség ezért prioritásként kezeli az európai versenyképesség helyreállítását – mondta. A bővítés kulcsfontosságú megoldás lehet Európa gazdaság lendületének visszanyerésére – tette hozzá nyilatkozatában az államtitkár.