A technikai lépéssel a tagállamok képviselői a végső szöveget fogadták el a Menekültügyi és Migrációs Paktum keretében az Európai Bizottság által javasolt, elsősorban menekültügyi reformokat megvalósító, tíz jogalkotási dossziéból álló csomag tekintetében, így azokkal kapcsolatban a tagállamok már további érdemi módosítást nem javasolhatnak.

„Következetes álláspontunknak megfelelően Magyarország nem támogatja a migránsok kötelező elosztásán alapuló szolidaritási mechanizmus kialakítását, ezért nem ért egyet a felelősségi ellentételezések, mint a szolidaritási keretrendszer kötelező elemének bevezetésével. A 2015-ben elfogadott tanácsi határozatok bebizonyították, hogy a migránsok kötelező elosztásán alapuló szolidaritási mechanizmus nem mentesíti menekültügyi rendszereink terheit, hanem ellenkezőleg, növeli az érkezők számát” – fejtette ki az államtitkár.

Hirdetés

Hozzátette: 2008 óta évente átlagosan mintegy 500 ezer harmadik országbeli állampolgár unióból való távozását rendelték el, mert oda engedély nélkül utaztak be vagy területén engedély nélkül tartózkodtak. Döbbenetes adatként szolgál, hogy uniós viszonylatban a kiutasítási határozatok végrehajtási aránya 2022-ben mindössze 21,54 százalék volt, tehát a kiutasítottak kevesebb, mint egynegyede hagyta el ténylegesen az unió területét.

„Az Európát jelenleg sújtó egyik legnagyobb problémára, az illegális migrációra nem a valódi megoldásokat nélkülöző, sietősen a tagállamokra erőltetett jogszabályalkotás a helyes válasz! A külső határok védelme, a menedékkérelmek uniós határokon kívüli átvétele jelentik a valódi kiutat a migrációs krízisből, amely álláspontot Magyarország a válság kezdete óta következetesen képvisel” – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.

Mint mondta, a magyar kormány eddig több mint 650 milliárd forintot költött a határain az illegális migráció megfékezésére, és a Brüsszelből érkező támadások ellenében is kiáll Európa határainak a megvédése mellett.

Korábban írtuk