Zsigó Róbert az andráshidai városrészben 250 millió forintos beruházással elkészült mini bölcsőde avatóján beszélt arról, hogy idén áprilisban 1155 településen, vagyis minden járásban és minden harmadik településen elérhető lett a bölcsődei ellátás. Ez három és félszer annyi települést jelent, mint 14 évvel korábban.

Hirdetés

Zalában 1339 férőhely található 56 településen, szemben a 2010-es adattal, amikor 762 hely volt mindössze nyolc településen, és további 90 férőhely kialakítása van még jelenleg folyamatban. Zalaegerszegen a most nyitott 16 férőhelyessel együtt öt önkormányzati fenntartású és öt családi bölcsőde működik, összesen 425 kisgyermek ellátásával – ismertette a politikus.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány az elmúlt 14 évben megpróbált mind eszközzel segíteni azon, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. Több mint 30 olyan intézkedést hoztak, amelyek támogatják a gyermeket nevelő családokat.

Különlegessége a magyar családtámogatási rendszernek, hogy egy egész életutat próbál támogatni a házasságkötéstől a gyermeknevelésen, oktatáson át a munkakeresésig. Még azt is segítik, hogy a nagyszülők részt vehessenek a gyermeknevelésben, erre szolgál a Nők 40 program és a nagyszülői gyed – sorolta a miniszterhelyettes.

Korábban írtuk

Zsigó Róbert kifejtette: ha egy anyuka a gyermeke féléves kora után szeretne és tudna is visszamenni dolgozni, akkor a gyed extra jóvoltából a munkabér mellett is megkapja azokat a támogatásokat, amelyek a gyermek gondozásáért járnak neki.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) egyebek mellett arról beszélt, hogy Zalaegerszegen az elmúlt tíz év alatt 3,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra emelkedett a helyi iparűzési adóból származó bevétel. Márpedig ha van bevétel, akkor lehet bölcsődére, óvodára, iskolára, utakra és járdákra költeni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az andráshidai városrész – a közeli északi ipari park beruházásai miatt – egyre népszerűbb, folyamatosan fejlődik. Néhány éve új óvoda épült a mostani bölcsőde közelében, és a mellette álló általános iskola felújítását is tervezik.