– „Én voltam az ISZM ügyvezető elnöke, amikor a fiktív egyesületek létrejöttek. Nyilván, ha szólok, nem jöttek volna létre. Azonban úgy láttuk közösen, hogy alakuljanak meg. Ezt az ISZM vezetőivel beszéltük meg” – közölte szerdai kihallgatásán Zuschlag.

Mint Zuschlag hozzáfűzte, négy alapítvány fiktív volt, a Fiatal Baloldal rendezvényeinek biztosítását szolgálták. Ezek: Atlasz Egyesület, Y-Generáció Egyesület, Vörös Fenyő Egyesület és a 21. Századért Kulturális Egyesület.

– „A fiktív alapítványok megszervezésére az ISZM-iroda adta ki a feladatokat. Erre én kértem őket. Én azonban nem tudtam, hogy éppen K. Tamás vagy bárki más kapta végül a megalakításra vonatkozó megbízást. K. Ferencnek talán én magam szóltam, mert ő is kiskunhalasi” – fogalmazott Zuschlag. – „A fiktív alapítványok tagjait az ISZM tagnyilvántartásából vették. Lehet, hogy volt pár kivétel, de a többség ISZM-tag volt.”

– „Némely rendezvény előtt megnéztük, melyik alapítvány számláján van pénz. Lehet, hogy közben a pénz megpihent az ISZM-irodában” – így Zuschlag.

A többi alapítványról szólva, vallomásában elmondta, azok egy ideig valós tagsággal működtek. „Sok programot csináltak: fesztiválokról, újságról van szó” – említette a politikus. Mint emlékezett: 2001 után fibes programokba is besegítettek, de emellett saját programjaik is voltak. „Ők szerveztek, ők kérték a területfoglalási engedélyt. A Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület, a Holnap Városáért Egyesület és a Hoppá Egyesület – ezekről van szó. 2001 után már nem volt valós tagságuk” – mondta Zuschlag.

Arra a bírói kérdésre, hogy ki döntött arról, hogy melyik egyesület illetve alapítvány pályázzon pénzekre, Zuschlag így felelt: „Az ifjúsági közélet részese voltam, és ha úgy tetszik, szavam is volt. Tudtam, mikor milyen pályázatok vannak. Egyébként a parlament társadalmi kapcsolatok bizottságának is tagja voltam. Az Ifjúsági és Sport Bizottságban az ifjúsági albizottságot én vezettem, tehát tudtam a lehetőségekről. Az információkról értesítettem a Fibet, de a pártot is, mert igyekeztünk jó dolgokra pályázni. Törekedtem rá, hogy minél több, hozzánk közel álló pályázó legyen. Akkor még nem is gondoltam rá, hogy baj lehet az elszámolással.”

Gyurcsány Ferencet még kihallgathatja a Zuschlag-ügyben a bíróság. A szerdai tárgyaláson a bíró úgy döntött, a parlamenti pártok elnökeinek beidézésére nincs szükség, az elmúlt 8 év sportminisztereinek későbbi kihallgatását azonban nem zárta ki.

Zuschlag János nem volt hajlandó beszélni az esetleges rendőri kapcsolatokról, illetve azokról a telefon-lehallgatásokról, amelyeket a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgált. Azt sem részletezte, kinek milyen szerepe volt a pályázati döntéshozatalban a Gyurcsány Ferenc vezette Ifjúsági és Sportminisztériumban. A maffia-bűncselekményekkel vádolt volt szocialista országgyűlési képviselő azt viszont elismerte: ő adott utasítást arra, hogy személyi titkárát, Lados Istvánt szöktessék ki Erdélybe a szembesítés elől, amíg ő itthon „elrendezi” az ügyet.

(hírTV, kecskemetitv.hu, lanchidradio.hu)