Minden héten legalább egyszer zárkaellenőrzést tartanak, ennek során a fogvatartottakat kiküldik a folyosóra, az őrök pedig aprólékosan átkutatják a zárkát. Az október 31-i ellenőrzésnél egy mobiltelefont találtak Zuschlag János zárkájában. A telefont a szemetesvödörben, egy cigarettásdobozban elrejtve találták meg az őrök.

Az ügyészség a híváslisták és a cellainformációk elemzésével próbálja kideríteni, hogy Zuschlag János használta-e a telefont. „Önmagában az, hogy a zárkában találnak egy telefont, nem valósít meg bűncselekményt, a bv szabályait vélhetően megszegték” – mondta a Híradónak Kovács M. Gábor ügyvéd.

A becsempészett mobiltelefon miatt csak akkor indulhat újabb büntetőeljárás Zuschlag ellen, ha kiderül, hogy tanúkat próbált meg befolyásolni. Mobiltelefon illegális használata a börtönben fegyelmi vétségnek számít, amiért három-négy nap magánzárkát szoktak kiszabni. Ennél sokkal súlyosabb büntetés azonban, hogy a mobiltelefon illegális használata jelentősen csökkenti az előzetes letartóztatás megszüntetésének és ezzel a szabadlábra helyezés esélyeit.

(Híradó)