Zuschlag János meghallgatásának negyedik napján egy táblázat segítségével dátumszerűen bemutatta, hogy az egyesületek pályázataiból milyen bevételek származtak, és azt is, hogy ezzel párhuzamosan a FIB egyes rendezvényire mekkora összeget kellett fordítani. A vádlott részletesen feltüntette, hogy az adott civil szervezet számlájáról mekkora összeget vettek föl készpénzben vagy utaltak át onnan.

Hangsúlyozta, hogy a dokumentumokban szereplő rendezvények valós programok voltak. A FIB-es programok és az ehhez kapcsolódó kiadások listáját emlékezetéből és az internetről gyűjtött információkból állította össze védői segítségével Zuschlag János.

Az összesítésből kitűnik, hogy a 2002-2003-as időszakban 30 millió forint kiadással szemben mintegy 7 millió forint bevétel állt, e különbözetet kellett „egyéb finanszírozási módszerekkel” előteremteni – közölte az egykori szocialista politikus.

Az egyesületek és a FIB „pénzei” teljesen összefolytak, nem lehetett őket szétválasztani – fogalmazott a vádlott.

A politikai ifjúsági szervezet folyószámlájáról lényegében csak a külügyi programok költségeit fizették. A belföldi rendezvények finanszírozása úgy történt, hogy valaki felvette az egyesület számlájáról a pénzt, azt készpénzben átadta Zuschlag Jánosnak, aki a rendezvények szervezőinek továbbította azt – hangzott el a tárgyaláson.

A táblázatban feltüntetett kiadások között szerepelt másfélmillió forint Nyers Rezső születésnapjára, egymillió forintot egy előszilveszteri bulira fordítottak, négymillió forint pedig az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányköltség volt, s költöttek másfélmillió forintot az európai parlamenti választások kampányára is.

A hétfői tárgyalás rövid szünettel kezdődött, mivel a hatodrendű vádlottat, Marsovszky Balázst – a FIB egykori fővárosi elnökét – sportbaleset érte, fekvőgipszet kapott, s ezért hétfőn és szerdán nem tud megjelenni a tárgyaláson. Ezért Fodor Endre tanácsvezető bíró ideiglenesen elkülönítette a hatodrendű vádlott ügyét.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. Az egykori szocialista politikus 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van. Vallomásának első három napjához hasonlóan a hétfői tárgyalást is komoly sajtóérdeklődés övezi.

(Híradó)