Állítólag csak egy magánkölcsönt adtak meg egyesületi pénzből Tóth Lászlónak, amikor a XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájáról átutaltak neki 1,2 millió forintot. Tóth 2004-ben a sportminisztériumnál dolgozott. Ahova a Zuschlag János-féle fiktív szervezetek általában támogatásért pályáztak.

A tanú – aki jelenleg is a kilencedrendű vádlotthoz, Prácser Lászlóhoz köthető civil szervezeteknél dolgozik – azt állította: azért kellett kölcsön kérniük, mert hatmillió forintot nyertek az ifjúsági minisztérium egyik pályázatán, de azt tévedésből nem nekik, hanem egy másik Zuschlaghoz köthető civil szervezetnek utalta át a tárca. Elmondása szerint ezt a pénzt végül a másodrendű vádlottól kapták meg, készpénzben, egy utcai találkozón.

Lados István tagadta a pénzátadás tényét. Védője pedig felsorolta azoknak a nevét, akik a bankszámlakivonatok alapján kaptak a XXI. Századi Egyesület számlájára „tévedésből” érkezett pénzből. A nevek között több vádlott is szerepelt, például Zuschlag János és Őri András.

Német Zsolt ügyész indítványozta: a bíróság kérje be a minisztériumtól az érintett pályázat minden dokumentumát. A tanú és a vádlottak egymásnak ellentmondó állításai alapján felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy az ifjúsági minisztérium azonos pályázatra mindkét szervezetnek átutalt 6 millió forintot, de annak felhasználásáról csak az egyik szervezet számolt el. A volt MSZP-és képviselő és társai pere csütörtökön Jánosi György és Gyurcsány Ferenc tanúkihallgatásával folytatódik.

(hírTV)