A reggeli tárgyaláson Fodor Endre elmondta: indokolt Gyurcsányék meghallgatása, hiszen konkrét tudomásuk lehet a vádiratban szereplő ügyekről. Mind a hat tanú még novemberre idézést kap a Bács-Kiskun Megyei Bíróságtól.

Német Zsolt ügyész a keddi tárgyalási napon indítványozta Gyurcsányék tanúkihallgatását. Ezt azzal indokolta, hogy a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság, viszont a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál még több tisztázatlan pont van. Német Zsolt szerint az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumban működő döntési rendszer teljes körű feltárásához szükséges a minisztérium egykori vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak – Gyurcsány Ferencnek, Jánosi Györgynek, Mesterházy Attilának, Szilvásy Györgynek, Benedek Andrásnak és Keszthelyi Andrásnak – a meghallgatása. Fodor Endre a bíró az indítványt elfogadta.

Jánosi György 2002 és 2003 között volt miniszter, őt váltotta Gyurcsány Ferenc, aki 2004 szeptemberéig töltötte be a tisztséget, utána lett miniszterelnök. Szilvásy György volt titokminiszter Jánosi alatt volt közigazgatási államtitkár a tárcánál, míg Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője 2002-től egészen 2006-ig volt az ifjúsági minisztérium politikai államtitkára. Benedek András 2003 és 2004 között volt a minisztérium közigazgatási államtitkára, Keszthelyi András pedig kabinetfőnöki tisztet töltött be.

(baon.hu, hirtv.hu)