Ki ne hallott volna a híres alföldi betyárkirályról, Rózsa Sándorról? Katona Józseftől tudjuk, hogy a középkori szeri monostor még álló, zömök tornyát azért robbantották le, „mivel abba Zsiványok és útonállók fészkelték magokat,…” Maga a betyárkirály ugyan nem lehetett közöttük, azonban a közeli Szeged-Alsótanyán született, és járhatott is ezen a vidéken. 2010. május 1-jén és 2-án e letűnt idők térnek vissza Ópusztaszerre, ahol a Betyártoborzó keretén belül a látogatók is cselekvő részeseivé válhatnak a betyárok és pandúrok harcának, maguk is kiállhatják a betyárpróbákat. A pásztorszállásnál tudós pásztorok okítanak, igazi „betyáros” mesterségek kerülnek bemutatásra. Lesz ostorkészítő, cifrálkodó menyecskék míves szegedi papucsot, hetyke legények pörgekalapot csináltathatnak. Patkol a kovács, készül az ezüstpityke, s megtudhatják, hogyan készül a slambuc. Ínyencek gomolyát kóstolhatnak.

Az izgalmakba belefáradt vendégeket szép csárdásné fogadja a „Becsali” csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak. A dédapáink világát megelevenítő ópusztaszeri skanzen puskaporos levegővel telik meg ezen a két napon, s a Puszták Népe Lovas Viadal ópusztaszeri futamára is sor kerül. Az ország legkiválóbb betyárjai küzdenek meg a fődíjért, Rózsa Sándor disznóláb-pisztolyának másolatáért.

VIGYÁZAT! Május 1-jén és 2-án törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodnak az Emlékpark területén! Panaszaikkal forduljanak a községi bíróhoz, vagy a tiszthelyettes úrhoz.