„Vendégjárás a Limes mentén” című Múzeumi családi napokhoz kapcsolódva kerül megrendezésre a program, melyet egy mintaprojekt keretében valósít meg a Múzeum. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felkérésére a múzeumok oktatási és képzési szerepét erősíteni hivatott Múzeumok mindenkinek programba kapcsolódott be két másik, a dunaújvárosi és a paksi múzeum oldalán. A „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) az őskorral, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum a római korral, a paksi Városi Múzeum a török korral foglalkozik.

Az egész napos rendezvényen minden korosztály részére élményt adó programokkal várják az érdeklődőket. A kelta épületek hiteles másolatai között korabeli viseletben fogadják a látogatókat, és megelevenítik a rómaiakkal együtt itt élő kelta törzs, az eraviscusok életét.

10 órakor a Régészeti Park felfedezésére indulhatnak a családok, akik szeretnék megismerni a parkot és annak történetét. Délelőtt 11–13 óra és délután 14-17 óra között a kézműves foglalkozásokon évezredes technikákat próbálhatnak ki kicsik és nagyok. Gyakorolhatják a szövés-fonás, gabonaőrlés, gyöngykészítés, pénzverés technikáit.

Elmerülhetnek az üvegpasztagyöngy készítésében. A vaskori kovácsműhelyben kelta-eraviscus érmet verhetnek, a szövőházban kipróbálhatják az ősi szövési technikákat. Elsajátíthatják a gabona hántolását, őrlését is őskori módon.

13 órától szabadtűzön készült kelta kort megidéző különleges ételkóstolón vehetnek részt, ahol kelta ragút kínálnak a látogatóknak. Egész nap őskori rekonstruált kemencében sütött lepényt kóstolhatnak azok, akik szeretik a gasztronómiai különlegességeket.

Az élő bemutatókon találkozhatnak a vaskori faluban a „kelta druidával” is, aki korhű viseletbe öltözött kelta pap és csak a saját korából rendelkezik információkkal. A látogató kérdéseire válaszolva kiderülhet, hogy nem ismeri a mobiltelefont, az amalgán fogtömést, és a dobozos kólát…

Egész nap látogatható a 2700 éves feltárt halomsír, ahol megismerhetik a kor temetkezési szertartását.

A project az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatásnak köszönhetően a látogatók számára ingyenes a részvétel.

A budapesti Vigadótérről induló szárnyas hajóval is ellátogathatnak Százhalombattára, megcsodálva a Dunán a Dél-Budai Kistérség szépségét és természeti értékeit!

A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a Családi Napokra májustól szeptemberig minden hónap harmadik vasárnapján!

Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban:

Június 21., 10-17 óráig: Családi Nap – A fák napja

www.matricamuzeum.hu