Pálinkás jó reggelttel kezdődik a nap a Demokrata-disznótor helyszínén, a budapesti XII. kerületi Fülemüle út – Laura utca sarkán lévő ifjúsági tábor udvarán, ami a Fogaskerekű vasút végállomásától két saroknyira van. A több mint százkilós disznó Takács Ferenc böllér és segítői keze által szenderül jobblétre, és alakul át a jelenlévők szeme láttára frissen sülő flekkenné, hurkává, kolbásszá, sertéspörköltté és más ízletes falattá. Aki még nem látott igazi disznóölést, jól teszi, ha nyitásra megérkezik, aki irtózik a vér látványától és nem szeretné látni az ölést magát, jobb, ha kilenc óra után érkezik.

Idén kicsit változtatunk a menetrenden. Tavaly nagy sikere volt a lila hagymával gazdagított kora reggeli zsíros kenyereknek, amelyeket a méretes és ízletes lipóti parasztkenyerekből szeltünk, hogy addig se éhezzen senki, amíg az első szelet húsok, az első kolbászok megsülnek. Ez idén is így lesz, de most bővítjük a reggeli választékot némi házi szalonnával, amiből egy-egy szeletet aki akar, nyárson meg is süthet magának az előkészített tűzrakó helyek parazsán.

A bor ezúttal Ráckevéről érkezik, az Erdős pincészet rajnai rizlingjét és kékfrankos rozéját kóstolhatják meg a jelenlévők, s szerezhetnek bizonyosságot arról, hogy a Csepel-sziget üledékes talaján elegánsan könnyed és üde, kifejezetten poharazásra való borok teremnek.

A hidegre való tekintettel természetesen ismét lesz forralt bor, illetve az autóval érkezőknek és a gyerekeknek forró tea. A zenét ezúttal Mátyássy Roland és a Beer Brothers zenekar szolgáltatja, akik derűs mediterrán hangulatot varázsolnak reggeltől a délutáni zárásig.

A rendezvényt az idén is támogatja a méltán népszerű Lipóti pékség és a Szkítia könyvszolgálat, ezért a belépők ára nem változik.

A korlátlan étel- és italfogyasztásra jogosító jegy ára

felnőtteknek: 5500 Ft

kamaszoknak (12–16 év között): 2500 Ft

gyerekeknek (12 éves korig): ingyenes.

Jegyek hétköznap 10 és 16 óra között a Demokrata szerkesztőségében vásárolhatók (Budapest VI., Andrássy út 124.).

Érdeklődni a szerkesztőség budapesti telefonszámán lehet: (06 1) 354 2350.

Kapunyitás: 08.30 Disznóvágás: 09.00

Ebéd: 13.00 Kapuzárás: 16.30

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a helyszínen üstben főzi a toroskáposztát.

Érkező vendégeink a bejáratnál egy-egy sorszámot húzhatnak, amit kérjük őrizzenek meg, mert ebédidőben kisorsolunk tíz üveg 2009-es Villányka névre hallgató villányi portóit a Tiffán pincészetből, illetve fődíjként egy kétszemélyes hétvégét teljes ellátással a bajorországi, oberwösseni Gasthof zur Postba.

Kérjük, részvételi szándékát időben jelezze, mert tavaly is telt ház volt, s nehogy éppen ön maradjon ki.