Helyszín: NGYSZ Lovasterápiás Központja, Fót, Vörösmarty tér 2. (a Károlyi István Gyermekközpont területén áthajtva érhető el)

Verseny időpontja: 2008. szeptember 19-21.

A három napos Díjlovas Versenyen a következő versenyszámok kerülnek megrendezésre: nemzeti kategóriában alap-, könnyű-, közép- és nehéz osztályos feladatok; nemzetközi kategóriában a Szent György-díj, Nagydíj B, Nagy Díj Special, Nagy Díj Kűr, Intermediaire I, Intermediaire II, valamint Intermediaire I. Kűr.

A fogyatékosok kétnapos Lovas Versenyén ügyességi pályán hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyerekek számára rendeznek önálló lovaglást. A Jámbor Vilmos emlékverseny keretében csapatversenyt szerveznek: a versenyzőknek vezetett lovon különböző ügyességi feladatokat kell majd végrehajtaniuk. Kiírtak gyógypedagógiai voltizsálás versenyszámot is hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyerekek számára.

Szombaton kerül sor a látássérült gyerekek versenyszámaira: az ügyességi feladatok vezetett lovon, és gyógypedagógiai voltizsálás.

A mozgásukban akadályozott lovasok számára két hippoterápiás versenyszámmal is bővítették a vasárnapi programot. Továbbá az idei versenyen is megrendezésre kerül egy meglepetés szám, melyen mind egészséges mind fogyatékos lovasok indulhatnak, mellyel szintén hangsúlyozni szeretnék a „közös versenyzés” fontosságát.

A rendezvény célja egyrészt a sérült gyermekek és fiatalok számára versenyzési lehetőség megteremtése, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása. Másrészt a Magyar Lovasterápia Szövetség fontosnak tartja, hogy az egészséges és a gyógypedagógiai lovaglásban, valamint a hippoterápiában résztvevő versenyzők együtt, párhuzamosan tudjanak szerepelni, versenyezni.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 6300 euró, vagyis körülbelül 1 500 000 Ft, a Nemzeti Versenyé 710 000 forint, valamint a Fogyatékosok Lovas Versenye esetében 2 650 000 Ft.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség a pénzdíj segítségével szeretné támogatni a lovasterápiás versenyen sikeresen szereplő csapatokat, az őket felkészítő egyesületeket, iskolákat, alapítványokat, továbbá szeretne hozzájárulni a díjlovaglás népszerűsítéséhez.

A versenyre mintegy 110 fő sérült gyermeket várnak kísérőikkel együtt; a Díjlovas Versenyre 75 lóval neveztek a versenyzők.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által 1997-ben alapított Magyar Lovasterápia Szövetség fő célja a lovasterápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval, és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, a lovasterápiával foglalkozó szakemberek képzése, továbbképzése. A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében Fogyatékos Lovasok Versenyén a Magyar Lovasterápia Szövetség számos tagja vesz részt, segítőként és szervezőként egyaránt.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényen!