Tavaly kereszténydemokrata előterjesztésre csatlakozott Budapest nevében a Fővárosi Közgyűlés a Föld Órája akcióhoz. Idén az IKSZ Föld Órája Pikniket szervez 2009. március 28-án (szombaton) 20 órától a gellérthegyi Citadella tövében a Lődombon (Citadella sétány). A helyszínről jól látható a sötétségbe boruló város.

A szervezők mindenkit várnak, aki szerint megérdemel a Föld egy óra pihenést, számít Neki az élhető környezet, és nem fél a sötétben. A program akusztikus zene, energetikai tanácsadás fáklyafényes beszélgetéssel és elképesztő kilátással. A piknikezők vigyenek pokrócot, enni- és innivalót!

A Föld Órája egy minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő környezetvédelmi akció, melyben arra kérik az önkormányzatokat, háztartásokat és vállalkozásokat, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. Az eseményhez kapcsolódó mozgalom 2007-ben indult, amikor Sydney városának elöljárói úgy döntöttek, hogy kikapcsolják a díszkivilágítást és felkérték az állampolgárokat, hogy hasonlóan cselekedjenek saját lámpáikkal. Tavaly, több mint 35 ország és 50 millió ember vett részt az akcióban. Budapest 2008-ban kereszténydemokrata javaslatra csatlakozott a kezdeményezéshez.

A világszintű összefogás elsődleges jelentősége annak a tudatosítása, hogy nem szabad pazarlóan bánnunk erőforrásainkkal és feleslegesen szennyeznünk amúgy is túlterhelt levegőnket. Az IKSZ mint a környezettudatosságot alapvető értéknek tekintő ifjúsági szervezet, felkér minden energiafogyasztót (főleg az önkormányzatokat), hogy támogassák a helyi idő szerint március 28-án, este fél 9 órakor megrendezésre kerülő Föld Órája akciót a díszkivilágítások és otthoni lámpák, elektronikus berendezések kikapcsolásával.