Magyarországon évente közel kétezer új melanomás beteget diagnosztizálnak a szakemberek, az esetek negyede pedig a már kialakult áttétek miatt halállal végződik. A kedvezőtlen statisztikák ellenére a bőrdaganatos betegségek – köztük a melanoma – korai felismerés esetén jól gyógyíthatók. A megelőzés éppen ezért különösen fontos eszköz a bőrrák esetében, hívja fel a figyelmet Dr. Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója a 2009. május 11-én megrendezendő Országos Melanoma Nap apropóján.

Jelenleg átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanoma, az előzetes becslések szerint ugyanakkor 2010-re már minden ötvenedik ember érintett lesz a betegségben. Hazánkban évente közel 15 ezer embernél diagnosztizálnak bőrrákot, melynek 13 százaléka a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma. Bár időben felismerve és kezelve a bőrrák jól gyógyítható, Magyarországon mégis sokan meghalnak, mert későn mennek el az orvoshoz.

A megelőzés és a folyamatos odafigyelés fontosságát hangsúlyozza az idén immár harmadik alkalommal megrendezendő Országos Melanoma Nap is. 2009. május 11-én országszerte ingyenes anyajegy-szűréssel és tanácsadással várják a szakemberek az érdeklődőket, melyhez a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum mint minden évben, most is csatlakozott.

„A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr rendszeres önvizsgálata és bőrgyógyászati ellenőrzése, melyet ma már korszerű, számítógéppel összekötött diagnosztikus rendszerek segítenek. A fényvédelemre ugyanakkor már csecsemőkortól kezdve nagy gondot kell fordítani, mert a kisgyermekkorban elszenvedett napégést és nagymennyiségű ultraibolya fény expozíciót a melanoma egyik legfontosabb kockázati tényezőjeként tartják számon. Éppen ezért idén is csatlakoztunk a népszerű kezdeményezéshez, és reméljük, hogy a tavalyi sikeres akciót követően most is több százan látogatnak el hozzánk az Országos Melanoma Napon.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Helyszín: DE OEC Bőrgyógyászati Klinika, járóbeteg-rendelés (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)

Időpont: 2009. május 11. (hétfő), 08.30-16.30 óra között

Az országos helyszínekről információ és regisztráció:

Tel: 06 40 900 600

Email: info@melanomanap.hu

www.melanomanap.hu

DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. Mintegy 19000 nappali és közel 30000 összes hallgatójával, több mint 1400 oktatójával az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, 15 karával és 23 doktori iskolájával pedig kétségtelenül a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.