Magyarország legnagyobb, a hazai játékgyártókat összefogó szövetsége április 22-én mutatkozik be a nagyközönségnek: a Budai Várban – a Magyar Kultúra Alapítvány közreműködésével – négynapos, kiállítással és bemutatókkal egybekötött vásárt rendez elsősorban az 5 évesnél idősebb gyerekek és szüleik, pedagógusaik részére.

Az InteGrál Játékszövetség 2010-ben alakult, az összetart (integrál) és a középkori legendákból ismert grál (mint összetartó erő) szavak jelentésére alapozva működését. A szervezetnek ma már több mint tíz tagja van: olyan hazai játékgyártók vesznek részt a munkában, amelyek valamennyien a magyar termékek népszerűsítését tartják szem előtt, úgy, hogy közben a lehető legmagasabb színvonalú játékokat készítik. A csoport célja a hazai fejlesztések támogatása, a tehetségek felkarolása, a hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatása. A játéktervezők-kivitelezők egymással mellérendelt viszonyban, az önállóságot megtartva készítik a termékeiket, ugyanakkor a jobb érvényesülés érdekében egy új, nagy szövetség keretein belül is megjelennek a piacon.

Az április 22-én 18 órakor nyíló kiállítás-vásárra várnak Mindenkit, aki szeret játszani barátaival, szívesen ül le a gyermeke mellé társasozni, olvasni vagy épp kártyázni, és úgy gondolja, a televízió, illetve számítógép mellett jó választás időnként – minél gyakrabban – a közös játék. A 4 nap során az érdeklődők – ingyen – kipróbálhatnak minden játékot, találkozhatnak a tervezőkkel és készítőkkel, és egyéb izgalmas, érdekes programokon vehetnek részt.

Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány, Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 6.

Program:

Április 22. (csütörtök): 18 óra, megnyitó.

Köszöntőt mond dr. Seres Zsuzsanna (Magyar Kultúra Alapítvány). Szabó Sipos Barnabás a játékgyártók szövetségéről és céljairól beszél.

Zenei közreműködés: könnyűzene komolyan, híres hazai és külföldi dalok zongorára, csellóra, hegedűre áthangszerelve.

Április 23-24-25. (péntek-vasárnap): nyitva 10-től 19 óráig

Ingyenes játszóház, meseolvasás, vetélkedők, bemutatók és tombola. A kisebbeket rajz- és kézművesasztal várja.

A belépés díjtalan.

A kiállított játékok és tervezőik, szerzőik:

Atilla vagy Aetius? (Csanádi József)

Bolyongolyó (Tolnay Judit)

Charta bellica (Somogyi Márton)

Definity (Layer Enikő)

Fészekrakó (Várkonyi Kitty)

Identity (Füzesi Györgyi)

Lovagkor – Itt te vagy a király! (Csanádi József)

Mendegélő (Godó Gábor)

Ne engedj a negyvennyolcból! (Kemény András)

Reneszánsz magyar kártya – Deo gratia! (Csanádi József)

Tutela (Bence Domonkos)

Vadmentők (Koroknai Edit)

Vésike – Betűépítő (Tolnay Judit)

Világutazók (Szőke Gergely)

A játékok a helyszínen megvásárolhatók.