Jövő héten itt az idei utolsó Borszerda
A jövő héten lesz az év utolsó Borszerdája, november 10-én a programhoz csatlakozó éttermek féláron adják a minőségi magyar borokat, és meghívják az ebéd- vagy vacsoravendégeket egy pohárkára a ház borából. A késő őszi Borszerda a másnapi Szent Márton napjához – így a libasülthöz és az újborokhoz is – kötődik. Hagyományosan ekkor verik először csapra az idei szüret „eredményét” rejtő hordókat, sok pincészet külön Szent Márton napi újbort is készít. A novemberi 10-i Borszerdán már ezeket a borokat is kóstolhatják a borbarátok. Ezzel párhuzamosan – az év végi ünnepi szezonra gondolván – terítéken lesznek a testes vörösek is. A borértők már most kiválaszthatják, hogy melyik magyar nagybort teszik a karácsonyi asztalra.
„Sikeres hírverése volt a magyar boroknak az idei Borszerda-program” – értékelte a borkampányt az Agrármarketing Centrum igazgatója, Simon Péter. A szakember összegzésében úgy véli, hogy a rendezvénysorozat jól szolgálta a magyar borok népszerűsítését – nemcsak a hazai borbarátok körében, hanem a program kínálatába belekóstolt turisták is elismerően nyilatkoztak a magyarországi borkultúráról és gasztronómiai élményeikről.
Az év utolsó Borszerdájára – és a hozzá tartozó menüversenyre – minden eddiginél több vendéglátóhely jelentkezett. Ezekhez a borokhoz álmodtak ételkölteményeket azok a séfek, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a Borszerda menüversenyében. A www.borszerda.hu oldalon már megtalálhatók azok a menük, amelyeket a szakácsok találtak ki, és amelyeket a borszerdán egy-egy bor társaságában kínálnak a vendégeknek a csatlakozó vendéglátóhelyek. A beküldött menük közül egy héttagú szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, amelyeket a Borszerda csapata külön is a vendégek figyelmébe ajánl. A verseny szabályzata szerint az ebéd- és vacsoramenüket a Borszerda napján azon az áron kell kínálni, amit a pályázó a menü leadásakor megjelölt.
A jövő heti Borszerdán – ahogy a korábbiakon is – nemcsak éttermek, hanem kis- és nagykereskedések is kínálnak kedvezményesen borokat a vásárlóknak. A regisztrált kereskedők – akik ugyancsak megtalálhatók a www.borszerda.hu honlapon – jellemzően 10–20 százalékot engednek áraikból ezen a napon. A Borszerda csapata arról is gondoskodott, hogy az ebédről vagy vacsoráról hazatérőket a Főtaxi kedvezményes tarifával szállítsa el: a borszerdázás után hazatérőknek csupán annyit kell megtenniük, hogy a taxi rendelésekor a 267-es számot is beütik vagy bemondják a diszpécsernek.
Érdemes tehát újra ellátogatni a megújult honlapra, ahol bővebben is tájékozódhatnak az idei negyedik és egyben utolsó Borszerdához kapcsolódó rendezvényekről.
A menüverseny zsűrijének tagjai:
Benke László mesterszakács
Horváth Zoltán Törzsasztal Gasztronómiai Magazin
Buday Péter mesterszakács
Vrábel Krisztina Dolce Vita
Szatmári Nóra kulinarisvilag.hu
Zsupos Ildikó Ízek és Érzések
Habik Erzsébet Vidéki Ízek