A Szegedi Hídivásár tizenegyedik alkalommal települ a Belvárosi hídra. A szombati nyitónap házigazdája a Técsői Banda lesz a hídon. Napközben a vásár egész területén találkozhatunk velük, este pedig az újszegedi oldalon, az Ördögszekér Színpadon egy fergeteges koncertet adnak. A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein, pl. a „bika napján” (az állatok kiterelésének ünnepén), „miscsána” idején (birkanyíráskor), karácsonykor, névnapokon. Most pedig Szeged város lakói és vendégei csodálkozhatnak rá a hamisítatlan kárpátaljai muzsikára.

A hídon bemutatkoznak a város élő nemzetiségei is. Szombaton pedig egy nem létező nép képviselői jönnek borral és zenével: ők a Katyvaszok.

A técsői kolomejkás hangulatra jól esik majd Ferenczi Györgyék rackásított blues-os folkos koncertje.

Persze napközben sem unatkozunk, utcaszínházak, bábosok, mimesek szórakoztatják a hídi népeket. Szombaton és vasárnap szünet nélkül programok futnak az Ördögszekér Színpadon, részletes ismertetőt itt találunk.

Közben az egész város tele programmal, a bőség zavarával találkozik, aki Szeged belvárosában tölti a hétvégét. A napfény, az egyetem, a vidámság város megmutatja igazi arcát. Legyen Ott Ön is – Légy Ott!

A borfesztivál részletes színpadi programja itt található: http://www.hidivasar.hu/2010/04/30/xvi-szegedi-borfesztival/