Az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb gasztrobort adó szőlőfajta, a kékfrankos áll az egész áprilisban tartó Kékfrankos MOST! eseménysorozat fókuszában. A tavalyi siker nyomán idén is országszerte éttermek, borbárok, szaküzletek sokasága kínál e fajtára komponált fogásokat az érdeklődőknek, a borkereskedések és a pincészetek segítségével pedig házi vinotékánk is szép, izgalmas tételekkel gazdagodhat.

A kékfrankos titka a vibráló savakban, a visszafogott csersavban és a sokféleségében is nagyon jellegzetes illatban rejlik, melyek segítségével méltó párja lehet úgy a zsírosabb, mint a fűszerességben domináló ételeknek. E sokoldalúság ellenére a kékfrankos számos nagynevű világfajta árnyékában még mindig nem kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. A Winelovers rendezvényszervező csoport ezért szervezte meg a Kékfrankos MOST! eseménysorozatot, melynek fő attrakciója a Nagy Kékfrankos Kóstoló.

A nagyszabású seregszemlére április 25-én kerül sor a Sofitel Budapest Szállóban (1051 Budapest, Széchenyi tér 5.) 14 és 22 óra között. A rendezvényen több mint hatvan hazai és határon túli, köztük őrvidéki (burgenlandi) osztrák pincészet kékfrankosaival és kékfrankos alapú házasításaival lehet megismerkedni. A rendezvényen, ahogy az már szokás, ezúttal is lesznek mesterkurzusok: a Mátrai Tőkések (Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás) előadásán a mátrai terroirt ismerhetik meg az érdeklődők, az őrvidéki Vashegyen (német nevén Eisenberg) tevékenykedő osztrák Krutzler pincészet kékfrankosait vertikális (vagyis jelen esetben egyetlen fajta több évjáratát felvonultató) kóstoló keretében ízlelhetjük meg, és bemutatkoznak a JuniBor szakmai szervezet fiatal borászai is. A Nagy Kékfrankos Kóstolóra a belépő elővételben 7900 forint, a helyszínen 10900 forint, a VIP-jegy 13900 forint, a mesterkurzusok 3000 forint ellenében látogathatók.


További információk:

<a href="www.kekf„>http://www.kekfrankosmost.hu”>www.kekfrankosmost.hu

www.facebook.com/events/837689299601737

www.winelovers.hu

Ágoston Balázs