A japán-magyar jubileumi év kapcsán a kiállítást felavatja, a Japán Nagykövetség nevében, Shinozawa Yasuo és Petrányi Zsolt, művészettörténész. A kiállítást az érdeklődők október 22-ig tekinthetik meg, hétfőtől-péntekig 10-18 óráig és szombaton 10-13 óráig.

A 2009-es évben ünnepeljük Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. évfordulóját és újrafelvételének 50. évfordulóját. Ennek keretében kerül sor a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a japán metszet kiállításra.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának japán gyűjteménye a XIX. század második felében, illetve a XX. század első évtizedében került az intézmény birtokába. A gyűjtemény közel száz évig, szinte elfeledve, a nagyközönség elől elrejtve, zárt szekrényekben volt.

A Magyarországon egyedülálló, nem nagy, de értékes gyűjtemény feldolgozását Koike Masatane japán professzor a Japán Alapítvány megbízásából kezdte meg, majd Bincsik Mónika művészettörténész – japanológus folytatta a munkát, aki ma a Kyotói Egyetem munkatársa.

A gyűjtemény viszonylag jó állapotban vészelte át a háborúkat. A sérült darabokat sikerült egy könyvtár támogatási program keretében restauráltatni. Az egyetem Budapesten, a Világörökség részét képező Andrássy úton van. Intézményünk reprezentatív kiállító-teremmel rendelkezik, mely alkalmas arra, hogy méltó helyen mutassuk be japán gyűjteményt.

A mai Magyar Képzőművészeti Egyetem őse, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1871-ben jött létre. Azóta is a magyarországi képzőművészeti oktatás fellegvára, ahová minden évben több mint tízszeres a túljelentkezés. Ezért csak a legkiválóbb és legígéretesebb tehetségek kerülhetnek be az egyetem falai közé. A minőségi oktatás mellett az intézmény nagysikerű kiállítások és rendezvények helyszíne.