A kezdeményezéshez 2002-es indulása óta évről-évre egyre többen csatlakoznak Európa-szerte. Vannak olyan önkormányzatok, többek között a Főváros is, amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat. Az első autómentes napot 1997-ben Franciaországban rendezték meg, amelyet 2000-ben hivatalosan európai kezdeményezéssé nyilvánítottak.

A városi közlekedés egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt az Európai Mobilitási Hét 2010 központi mottója a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” jelmondat lett. Ennek fényében a kezdeményezésben résztvevő önkormányzatok legalább egy olyan maradandó intézkedést valósítanak meg, amely a gyaloglásra, a kerékpározásra vagy a közösségi közlekedési módok választására ösztönzi a lakosokat az egyéni autóhasználat helyett. Ezzel ugyanis sokat tehetünk egészségünkért és a városi környezetet is javítjuk. Íme néhány intézkedés: útlezárás, szélesebb járda kialakítása, új kerékpár- vagy autóbusz-sáv létrehozása, új forgalomcsillapítási intézkedés megvalósítása, sebességkorlátozás elrendelése, stb..

A kampány nemzeti koordinátoraként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívással, tanácsadással, tájékoztató anyagokkal, plakátokkal és szóróanyagokkal ösztönzi az önkormányzatok részvételét, de saját programokkal is készül:

Szeptember 16. (csütörtök) – „Bringázz a munkába!” nyitórendezvény

A kerékpározás népszerűsítését célzó kampány a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Magyar Kerékpárosklub közös szervezésében valósul meg. A Bringázz a munkába! akció idén ősszel szeptember 16-án nulla órától veszi kezdetét, és egészen október 22-én éjfélig van lehetőség a munkába megtett kilométerek regisztrálására.

Bővebb információ: www.bringazzmunkaba.hu

Szeptember 17. (péntek): Rajz- és fotópályázat

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban tartják annak a rajz- és fotópályázatnak a díjátadóját, amelyet Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közösen hirdetett meg óvodás és iskolás gyermekek számára. A közel 1400 beérkezett rajz és fotó közül legszebbnek, legötletesebbnek ítélt művek alkotói értékes kerékpárokat, rollereket és multimédiás eszközöket nyerhetnek a megrendezendő eseményen.

Szeptember 18-19. (szombat-vasárnap): Autómentes hétvége az Andrássy úton

Az Andrássy utat szombat 0 órától vasárnap 24 óráig lezárják az autóforgalom elől, és mindkét napon 10-19 óráig színes programok várják a látogatókat.

Ízelítő a programok közül, amelyeket az NFM szeptember 18-án kínál: Elsősegély oktatás gyerekeknek, Gágogó zenekar, Görömbölő Kompánia, Kőbéka Társaság, délután 17 órától „Stresszoldás Salsával”

Egész nap nagyoknak: Eco-driving szimulátor, alternatív járművek, bio robogó tesztvezetés, kresz-teszt, véradás

Egész nap kicsiknek: kézműves foglalkozás, arcpiktor, fabicikli, zöldhumusz műhely, üvegfestés, környezetvédelmi totó

Egyéb információ:

A kampányban résztvevő önkormányzatok programjait az NFM honlapján olvashatja:

http://www.nfm.gov.hu/emh/resztvevo_onkormanyzatok_prog.html