Különleges, nemzetközi kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban
Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Ha kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, nemzetenként eltérő felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el a Mezőgazdasági Múzeumba!
Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A kilenc uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.
Az országok valamennyien egy-egy különböző termékeket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export – főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.
A tárlat mind a kilenc országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.
A búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
A projektben résztvevő múzeumok és választott termékeik:
Észt Nemzeti Múzeum, Észtország: burgonya
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyarország: gabona
Munkamúzeum, Svédország: tej
Munkások Múzeuma, Dánia: sertéshús
Országos Mezőgazdasági Múzeum, Cseh Köztársaság: sör
Portimão-i Múzeum, Portugália: olívaolaj
Skót Halászati Múzeum, Skócia: hal
Szlovén Műszaki Múzeum, Szlovénia: méz
Werstas-i Finn Munkamúzeum, Finnország: kenyér
A programról bővebben: www.atasteofeurope.eu
Helyszín:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
www.mezogazdasagimuzeum.hu
A kiállítás megtekinthető: 2011. január 26. – augusztus 31.
Nyitva tartás:
2011. március 6-ig: kedd-péntek 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap
2011. március 8-tól: kedd-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap
A kiállítás az Európai Unió Kulturális Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
* * *
A kiállításhoz 2011. január 29-én Sülve-főve. Családi gabona nap címmel nagyszabású rendezvényt szervez a Mezőgazdasági Múzeum.
Szívesen sütne dísztésztát? Kipróbálná milyen a molnárlegény élete? Ha szeretne különleges étkeket kóstolni, szalmakalapot készíteni, vagy bepillantani a liliputi malom birodalomba, ott a helye! A családi napon mindenki elkészítheti saját kunkorgóját, magképét vagy mézeskalácsát. Megismerkedhetnek a növény kalandos történetével, a Gabona Teremben pedig kiderül, hogy mi fán terem a gabona!
Nyitva tartás: 2011. január 29-én 10-17 óráig