Az Emlékparknak konszolidált pénzügyi helyzete a legfőbb tulajdonos átmeneti segítségének köszönhető, melyet a tavalyi év közel veszteség nélküli mérlegeredménye is alátámaszt. Ez lehetővé teszi a szerényebb léptékű fejlesztéseket és az új programok indítását.

Az új törekvések közül kiemelendő a Lépj be a múltba! című program, amikor Mészáros tanító úr körmöst osztogat a tanyasi iskolában, a gazdák a tanyákon és a házakban végzik a tavaszi munkákat, ami a korábbi hasonló törekvések továbbfejlesztett változata, és jobban segíti az idelátogatókat abban, hogy elképzeljék milyen lehetett a házat bemeszelni, a kútról vizet hordani, a kalácsot dagasztani, vagy a hagymát duggatni, szedni. Új munkatársak segítik ezt a munkát, akik részben tanult szakemberek, részben muzsikusok, amatőr néprajzosok, de mindenképpen nagy tapasztalattal rendelkeznek e tekintetben. A korábbi teremőrök is szereplővé váltak a produkcióban, amit segít a dél-alföldi hétköznapi viseletet mintázó ruházatuk. A minden nap változó produkció újralátogatásra ösztönzi, remélhetőleg, a vendégeket, és a hétköznapokon is fesztiválélményt nyújt, kiegészítve Magyarország legnagyobb témaparkjának egyéb látnivalóit.

A skanzen megújításának fontos része az épületek rendbehozatala. A sok éve elmaradt felújítások az épületek állagromlása arra késztette a Park vezetését, hogy „Örökbefogadási programot indítson. A környező településekről idekerülő épületek az adott közösség múltjának fontos relikviái. Ezért döntött például, Nagy János hódmezővásárhelyi vállalkozó és baráti köre arról, hogy amúgy már balesetveszélyes községházát saját pénzükön rendbe hozzák. A munkálatok a héten kezdődnek. A vállalkozó elmondta, fontosnak érzik az Ópusztaszeri Emlékpark segítését, és ezért néhány évig a jeles épület karbantartását barátaival elvállalják. Várja az Emlékpark önkormányzatok, segítő emberek további jelentkezését, akik gondnokságot vállalnának egy-egy épület felett a skanzen területén.

Az Emlékpark minden eddiginél kimunkáltabb JELES NAPOKkal készült az idei szezonra. Húsvétkor a nagy programra több ezer embert vár , akik inkább szeretnék látni, hogy mást locsolnak a kútból mert hideg vízzel. A korábbiaknál jóval nagyobb rendezvény sikeréhez hozzájárulnak a gólyalábasok, a tojásfestők, a muzsikusok, a lovasok mindkét napon. A természeti környezet, az 50 hektáros gondozott park, a jó idő, remélhetőleg, sokaknak teszi vonzóvá az ópusztaszeri látogatást akár mindkét napon.

Következő nagy rendezvény a Betyártoborzó, amikor Oszter Sándor lesz a „főbetyár”. A korábban Rózsa Sándort megszemélyesítő színész fogja elsütni a „betyárkirály” disznóláb pisztolyának másolatát. Ezzel indítva a betyárvirtus csillogtatását egy izgalmas verseny keretében. A két napos rendezvényre érkezők hagyják otthon nagy értékű ékszereiket, mert esetleg el lesznek azok rabolva a portyázó betyárok által.

A további rendezvényeket megtalálják a honlapon: www.opusztaszer.hu