A csonkaországi EMI-tábor helyszíne a Horthy-család kenderesi kastélyának parkja, időpontja június 19-21. A szervezők jó érzékkel egyensúlyoztak a történelmi témák és a jelenkor problémái között, pártpolitika helyett nemzetpolitikára koncentrálva. A három nap egyik kiemelkedő eseménye a Horthy Miklós Társaság által az egykori kormányzó családi hátterének, katonai és politikusi pályafutásának bemutatására szervezett történészkonferencia, melynek résztvevői közt megtaláljuk Szakály Sándort, Gedai Istvánt, Kosaras Péter Ákost és több neves historikust.

A tábor előadásainak témái közt szerepel liberálispukkasztó sajtókerekasztal, szó lesz a nemzeti érdekek brüsszeli képviseletének esélyeiről, terítékre kerül Latinovits Zoltán életútja, a Magyar Királyi Csendőrség története és az újjáélesztése körül fellángolt jelenkori vita, a globalizációs gyarmatosítás, illetve az e korszak összeomlása utáni újrakezdés lehetősége.

A kenderesi EMI-tábor meghívott vendégei többek között Balczó András öttusázó olimpiai bajnok, Csath Magdolna közgazdász, Siklósi Beatrix újságíró, Borbély Imre politikai elemző, Hetesi Zsolt fizikus, továbbá több polgármester és gazdálkodó, kik a magyar vidék újjáélesztésének lehetséges modelljeiről beszélgetnek majd. Hagyományainkat őrzendő lovasíjász- és lovasharcbemutatót tart a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület.

A három napos rendezvény könnyedebb programokat is kínál, a résztvevők megkóstolhatják az egri borvidéket képviselő Kaló Imre és a délvidéki Maurer Oszkár borait, a filmsátor értékes alkotásokkal várja a filmművészet barátait, lesz népdal és néptánc, felsír a tárogató, esténként pedig koncerteken lehet lazítani.

A fellépők: a Hungarica, a Moby Dick, a felvidéki Kerecsen, a Hot Jazz Band, a Kormorán, az Ismerős Arcok, a délvidéki B-Terv, a Beatrice és a Vágtázó Csodaszarvas.

Az érdeklődők a folyamatosan frissülő www.emitabor.hu/kenderes internetes honlapon találhatnak bővebb információt, illetve a +36304866171-es telefonszámon és az emikenderes@gmail.com e-mail címen érdeklődhetnek.