A rendezvényen (szeptember 3-4.) megjelenő népszerű sportágak, mint a labdarúgás, atlétika, jégkorong, kézi- és kosárlabda mellett olyan kevésbé ismerteket is kipróbálhatnak a résztvevők, mint a gyorstollaslabda, mediball, nordic walking, kötélugrás, chi kung vagy az eskrima önvédelem. Az egyéni és csapatsportok egyaránt képviseltetik magukat – amerikai foci, baseball, aerobic, műkorcsolya, lövészet, íjászat, teke, asztalitenisz, súlyemelés, birkózás, tájfutás, országúti kerékpározás, ökölvívás. A labdajátékoktól kezdve a küzdősportokon át (judo, kick-box, thai-box, kyokushin karate, taekwondo) a vízi sportokig (úszás, búvárúszás, vízilabda), így rengeteg mozgásformával ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Oláh Gábor utcai Sportcentrum területén.

Az egyes sportágaknál szakképzett edzők segítik a kipróbálást, amelyek így még inkább aktív tapasztalást, igazi sportélményt adnak, és ezáltal pozitív irányba tudják befolyásolni a sporthoz való hozzáállást. Mindenki tehetséges valamiben, csak a megfelelő mozgásformát kell megtalálni, nem feltétlenül azért, hogy élsportoló, olimpikon legyen belőlük, hanem azért, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat.

Érdekesség, hogy a cívis városban még nem honos, de hazánkban legeredményesebb sportágnak számtó kajak-kenu is bemutatkozik az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón. A sportág népszerűsítésénél olyan nagy nevek „bábáskodnak” majd, mint Vereczkei Ákos, Kiss Tamás és Csabai Edvin.

A kenus legendáról, Kolonics Györgyről is megemlékeznek a szervezők, hiszen egy Kolonics emlékhely felállításával adóznak a kétszeres olimpiai bajnok emlékének. A fényképekből, videofelvételekből összeállított kiállítás bepillantást enged Kolonics György életútjába és pár becses emléktárgyat is a közönség elé tár, mint például a hajója, lapátfogója, evezős cipője, kitüntetései, többek között a köztársasági érdemrendje.

A Debreceni Nagy Sportágválasztó pénteki napja (szeptember 3.) az óvodás és iskolás gyerekeknek lesz megrendezve, akik csoportosan, testnevelő tanárok és pedagógusok kíséretében előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt a rendezvényen, pénteken 14 órától és szombaton egész nap pedig már a családoké, a nagyközönségé a terep. A rendezvény mindkét nap 9 és 17 óra között várja a látogatókat.

Számos helyen neves sportszemélyiségek is jelen lesznek, akikkel együtt mozoghatnak és sportolhatnak a látogatók, találkozhatnak például Erdei Zsolttal (ökölvívás), Sebestyén Júliával (műkorcsolya), Hadfi Danival (judo), vagy éppen Csabai Edvinnel (maratoni kenus), valamint debreceni élsportolókkal, többek között Bernáth Csabával (labdarúgás), Koroknai Tiborral (atlétika), Szabó Zitával (triatlon), Risztov Évával (hosszútávúszás).

Az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón a 3×3 Egészségprogram is megjelenik, gyümölcsosztással és tájékoztatással népszerűsítve az egészséges és helyes táplálkozás fontosságát.

A szervezők az oktatási intézménnyel érkező gyermekek számára rajzpályázatot is meghirdettek, a nyertes művekkel értékes sport-eszköz vásárlási utalványt nyerhetnek az óvodák, iskolák.

A pályázat témája: A Debreceni Nagy Sportágválasztón szerzett élmények megörökítése

A belépés ingyenes!

További információ: www.sportagvalaszto.hu/debrecen

Debrecenben a Merkapt Maraton Team SE által létrehozott Országos Sportágválasztó Szervezőiroda a többi vidéki helyszínnel ellentétben nem csak koordináló szerepet tölt be, hanem a Debreceni Sportcentrummal karöltve szervezője és lebonyolítója az eseménynek.

A rendezvény fővédnöke: Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere.

A Budapestről elinduló kezdeményezés célja, szervezői inspiráló sikernek értékelik, hogy az ország több pontján is rátaláltak olyan partnerekre, akik fontosnak tartják a rendezvény céljait, így idén már 17 városban jelenik meg a Nagy Sportágválasztó.