V. Nagy Sportágválasztó

A Nagy Sportágválasztó – A SPORT NAPJAI rendezvény elsődleges célja, hogy minél többeknek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – kedvet csináljon a sporthoz, valamint, hogy segítse a helyes sportágkiválasztást, olyan mozgásforma megtalálását, mely a leginkább illik az adott gyermek, felnőtt korához, testfelépítéséhez, erőnlétéhez. Elősegítve, hogy minél többen élvezettel, sikerélménnyel és ezáltal hosszútávon gyakorolják a kiválasztott sportágat, növelve az egyesületek utánpótlás és tömegbázisát.

A lényeg, hogy a látogatók ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg az egyes mozgásformák lényegét, hangulatát. „Ízleljék meg” a sportot.

A Nagy Sportágválasztó tehát nem egy kirakatrendezvény, hanem egy olyan non-profit, civil kezdeményezés, mely a gyakorlatban tud hozzájárulni ahhoz, hogy minél többek életének természetes részévé váljon a mozgás, a sport.

Bár a rendezvény budapesti helyszínű, az ország bármely pontjáról várják a látogatókat.

A májusi IV. Nagy Sportágválasztó két napján 16 500 volt a látogatók száma, pénteken 115 oktatási intézményből 5100 fővel látogattak ki csoportosan a gyerekek kísérőtanáraikkal.

A rendezvényre a belépés továbbra is ingyenes! Az V. Nagy Sportágválasztón 9-17 óra között várják a látogatókat.

A pénteki (szakmai) napon továbbra is az előre bejelentkezett óvodás, általános- és középiskolás gyerekeket várják pedagógus kísérettel, azzal a változással, hogy 14 órától már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a nagyközönségé, családoké.

A Nagy Sportágválasztó rendezvényeken a sportágak kipróbálása mellett már a kezdetektől lehetőség nyílt a találkozásra élsportolókkal, olimpikonokkal is.

Nem lesz ez másképpen a V. Nagy Sportágválasztón sem. Mind a sportágak képviselői, mind a szervezők azon vannak, hogy minél több sportágnál, minél több híresség, sportkiválóság jelenjen meg, személyükkel is népszerűsítve saját sportágukat, illetve magát a sportot. A gyerekeknek nagyon sokat számít a példaképekkel való találkozás, és hogy a vállalkozóbb kedvű vendégeinkkel még együtt is sportolhatnak, életre szóló élményt jelent számukra. A rendezvényen megjelenő neves sportszemélyiségek:

Berkes László (testépítés)

Cseh László (úszás)

Egyed Krisztina (gyorskorcsolya)

Engi Klára (jégtánc)

Faházi János (asztalitenisz)

Gergely István (vízilabda)

Gyenesei Leila (öttusa)

Gyulai Zsolt (kajak)

Magyar Himalája Expedíció tagjai

Hunyadi Emese (gyorskorcsolya)

Jakab János (asztalitenisz)

Kiss Tamás (kenu)

Klampár Tibor (asztalitenisz)

Kovács Antal (judo)

Kovács Katalin (kajak)

Kótai Mihály (ökölvívás)

Kozmann György (kenu)

Magyar Jégkorong Válogatott tagjai

Magyar Szinkronkorcsolya Válogatott tagjai

Majoros István (birkózás)

Nagy Tímea (vívás)

Nyilasi Tibor (labdarúgás)

Rippel fivérek

Sebestyén Júlia (műkorcsolya)

Sike András (birkózás)

S. Kovács Ádám (karate)

Szentgyörgyi Rómeó (aerobik)

Vass Dóra (ritmikus gimnasztika)

Verőczi Zsuzsa (sakk)

Világbajnok Magyar Rafting Válogatott tagjai

…és még sokan mások

A májusi rendezvényhez hasonlóan színpad is lesz, mely lehetőséget ad a sporthoz szorosan kötődő fellépésekre, látványos bemutatókra, emellett természetesen a sportági helyszíneken is érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthat a közönség.

A rendezvény két házigazdája pénteken Hajdú B. István, szombaton Siklós Erik sportriporterek lesznek.

A Navi-Med Kft. közreműködésével abban is tanácsot tudnak adni, hogy a gyermek testalkata, genetikai adottságai alapján milyen sportágat válasszon, hogyan erősíthető, melyik sportágban lesz sikerélménye. A 7 éves kortól elvégezhető egyszerű méréssel (sportantropometria) meghatározható a várható testalkat, testösszetétel, és nagy pontossággal a felnőttkori testmagasság is megbecsülhető. A NAVI-MED a helyszínen a mérést díjmentesen végzi az előre bejelentkezettek körében. A mérésről és annak tudományos hátteréről a www.mitsportoljak.hu weboldalon található további információ.

A májusi rendezvény varázsszava a sepaktakraw volt, most is van két új szó az ínyencek számára: canne de combat és savate. Ha nem tudják megfejteni, jöjjenek el a rendezvényre megismerni!

Az atlétika nagy „felhozatallal jön”: futó, ugró, dobószámokat szervez gyerekeknek és fotocellás mérővel határozzák majd meg a futósebességet.

A rendezvényen először jelenik meg a krikett. A karate több rendezvényt „kihagyva”, most több stílusirányzatban is képviselteti magát. Régi-új vendég az ugrókötél és a softball (régebbi rendezvényeinken már szerepeltek).

Ugyan szeptemberben havat nem tudnak a helyszínre varázsolni, de a májusban nagy sikert aratott plasztik pálya ismét felállításra kerül, teret adva a jégkorong, a műkorcsolya, a szinkronkorcsolya, a gyorskorcsolya és a jégtánc sportoknak. Már hagyományosan, egy műanyag kis lesiklópályán a síelésbe és a snowboardba is bele lehet kóstolni.

A Magyar Paralimpiai Bizottság is nagy erőkkel jelenik meg. Olyan sportágakat hoz ki a rendezvényre, melyekben a Pekingi Olimpián is nagy sikerrel szerepeltek a magyar versenyzők. Tervek szerint lesz csörgőlabda, kerekesszékes vívás, tenisz, bocsa, asztalitenisz, judo.

A Táncsport Szövetség látványos és májusban nagy sikert aratott jelenléte mellett, most az ír tánccal is megismerkedhetnek a látogatók a Ronan Morgan Ír-sztepp Táncegyüttes és Tánciskola képviseletében. Az iskola 13 táncosa Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet és öten közülük mára a világhírű Michael Flatley: Lord of the Dance show-val járják a világot.

Az ökölvívásnak ismét ringet állítanak, ahol a Magyar Ökölvívó Szövetség koordinálásában sorra váltják egymást a box egyesületek és látványos nyílt edzések mellett természetesen a látogatók is „kesztyűt húzhatnak.”

A több mint 80 sportág között mindenki megtalálhatja az alkatának, erőnlétének, korának, pénztárcájának legmegfelelőbb mozgásformát, nemre és korra való tekintet nélkül!

Időpont: 2009. szeptember 18-19.

Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont (1106 Budapest, Maglódi út 12/A.)

További hírek, információk a www.sportagvalaszto.hu oldalon kaphatók.