Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán – közölte az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá, melyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett – írta Marcelo Mata kedden a Twitteren, a bejegyzést a két szervezet is megosztotta.

A miniszter nem közölt további részleteket azon kívül, hogy a fajról úgy tudták, több mint 100 éve kihalt.

A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis Phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős „utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtötte be”.

„Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, elszórtan jelezték, hogy maradhatott belőlük néhány a szigeten” – írta a szervezet honlapján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajok” közé sorolta a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

A sziget mindentől távol eső részeinek 1964-es felmérése „számos nagy darab teknősürülékre” és teknősharapások nyomaira bukkant, egy 2009-es légi felmérés észlelte az állat egy példányát, de ezt nem sikerült megerősíteni. 2013-ban szintén találtak ürüléket és lábnyomokat.

„Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány” – írta az IUCN.

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.