A Mária-tisztelet az európai népek, így a magyarok számára is nagyon erős közös érték, identitás. A lélek hívását meghalló zarándokok évezredek óta követik Szűz Mária útmutatásait. Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító-elnöke is egy két évtizeddel ezelőtti zarándoklaton kapta meg a Mária Út álmát, azt az ideát, hogy túraútvonallal kössék össze és csatolják be az európai zarándok vérkeringésbe a kontinensen található Mária-kegyhelyeket. Az álomképben kirajzolódott az útvonal észak-déli és nyugat-keleti tengelye, amelynek végpontjai: Czestochowa (Lengyelország), Medjugorje (Bosznia-Hercegovina), Mariazell (Ausztria) és Csíksomlyó (Erdély). A térképen keresztként megjelenő útvonal szíve és középpontja a magyar főváros Budapest lett.

Hirdetés

A Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezett magyarországi zarándoklatokon évente legkevesebb húszezer ember vesz részt. Az útvonalak minden turistatérképen rajta vannak, a zarándokok kifejezetten a számukra létrehozott szálláshelyeken éjszakázhatnak, amelyeket egyrészt a kegyhelyek, másrészt magánvállalkozások üzemeltetnek. Az útvonalakról minden hasznos tudnivalót megtalálhatnak az érdeklődők a Ferenciek terén megnyílt új információs ponton.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

A zarándokút jelképe a nagy M betű, amely magát Máriát szimbolizálja, de a középső szárán keresztté alakított karakter a kereszténység jelképét is hordozza. Az M betűre tekintve egy híd képe bontakozik ki előttünk, amely átvitt értelemben az emberek keresztény hiten és szemléleten alapuló egymáshoz kapcsolódását jelképezi, kifejezve a Mária Zarándokút legfőbb célját, a lélek megújulásának fontosságát és a hit megerősítését.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

A kontinens országait összekötő hazai alapítású zarándokút jövő tavasszal európai rangra emelkedhet, hiszen a Magyarország, Ausztria, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina részvételével megalakult Mária Utak Európai Hálózata Szövetsége nyáron közösen nyújtott be pályázatot annak érdekében, hogy a Mária Út bekerüljön az Európai Kulturális Útvonalak jegyzékébe. A magas nívójú követelményeknek is megfelelő nemzetközi védjegy nagyon fontos „piaci belépő” lehet Magyarország és a csatlakozó nemzetek számára az egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi ágazat, a vallási turizmus területén. Mivel az európai elvárásrendszer minőségi követelményeket támaszt a jegyzékbe felvett útvonalak iránt, az emberek ezeket a zarándoklatokat szívesen és bátran látogatják.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

A jegyzékbe vétel folyamatát előre lendítheti, hogy az Európai Tanács soros elnökségét jegyző Magyarország Kormánya diplomáciai munkával és anyagi forrással is támogatja a Mária Út európai rangra emelkedését, amely napjainkra nemzeti üggyé vált.


A Mária Út Zarándokiroda nyitva tartása:

H 17.30-19.30

K 14.00-19.00

Sz 10.30-12-30

Cs 17.00-19.00

P 10.00-12.00

Sz Zárva

V Zárva

Korábban írtuk