Új fiókája van a világ legidősebb tengeri madarának tartott, Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosznak – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat.

Fotó: MTI/AP/Bob Peyton

Fotó: MTI/AP/Bob Peyton

A Honolulu Star-Advertiser című lap beszámolója szerint a fióka február elején bújt ki a tojásból az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon.

A nőstény albatrosz legalább 68 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem egyben a világ legidősebb, ma is költő, vadon élő madara.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. A madárnak legalább 31 fiókája volt már.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-atollra és minden évben ugyanazt a fészket használja párjával, Akeakamaival.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Az albatroszfiókák rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió egyede él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.