Fotó: MTI/AP/Amr Nabil
Hirdetés

Rijád idén egymillió embernek engedélyezte a részvételt, köztük 850 ezer külföldinek. A koronavírus-járvány kezdete óta az idén először vehetnek részt külföldiek a háddzson. Az elmúlt két évben drasztikus korlátozásokkal tartották meg a rendezvényt. A szaúdi hatóságok 2020-ban ezer, 2021-ben pedig hatvanezer szaúdi lakos részvételét engedélyezték. A résztvevők számára kötelező volt a Covid-19 elleni védőoltás és sorsoláson választották ki őket.

A járványügyi helyzet miatt az 53 éves Adam Mohammed sem lehetett biztos abban, hogy részt vehet-e a háddzson, amikor tizenegy hónappal korábban gyalog útra kelt az Egyesült Királyságból. Azóta több mint hétezer kilométert tett meg, és kilenc országot szelt át, de sikerült bekerülnie a zarándokok közé.

Az idei háddzson 65 évnél fiatalabb, védőoltással rendelkező zarándokok vehetnek részt. A külföldről érkezőknek három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk.

Az évente megtartott mekkai zarándoklat egyike az iszlám öt pillérének, és minden muzulmán kötelessége, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon Mekkába, amennyiben egészsége és anyagi helyzete ezt lehetővé teszi. Hagyományosan a világ egyik legnépesebb vallási rendezvénye: 2019-ben mintegy 2,5 millióan vettek részt rajta.

A háddzs során különböző vallási szertartásokra kerül sor az iszlám legszentebb városában, Mekkában és környékén. A szertartások sora az úgynevezett taváffal kezdődik: a zarándokok hétszer megkerülik a mekkai nagymecset középpontjában található Kába-követ. A hagyomány szerint a kocka alakú építményt Ábrahám és egyik fia, Iszmáil építette. A muszlimok a Kába-kő irányába fordulva imádkoznak.

Korábban írtuk

A háddzs – amely fejenként legalább ötezer euróba kerül – a vahhábita királyság fontos bevételi forrása. A koronavírus-világjárványt megelőzően a zarándokok többmilliárd dollárt hoztak Szaúd-Arábiának.

Rijád tavaly fontos változást vezetett be, engedélyezve, hogy a nők férfi kísérő nélkül is részt vehessenek a zarándoklaton.