Nagy Gergely Sándor jelezte: a természetben fokozottan fenyegetett és hazai állatkertben most először látható hím és két nőstény krokodilfarkú bütykösgyíkokat már megtekinthetik az érdeklődők a Gibbonházban kifejezetten nekik kialakított, buja trópusi növényzettel gazdagított terráriumban.

Hirdetés

A Kína délkeleti és Vietnam északi részén fekvő hegyvidéki esőerdőkben őshonos krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) nemzetségének egyetlen ma élő képviselője. Nevét arról kapta, hogy farkán a krokodilokéhoz hasonlóan két sor kiálló pikkely fut végig – magyarázta a szakember.

Hozzátette: idejük legnagyobb részét a fák ágain töltik prédára lesve, de kiváló úszók is, így előszeretettel vadásznak a vízben is gerinctelenekre vagy kisebb gerincesekre. A nőstények elevenszülők, az általuk világra hozott utódok pedig születésüktől fogva önállóak – jegyezte meg Nagy Gergely Sándor.

Élőhelyének drámai mértékű fogyatkozása, valamint az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt a faj 2014 óta veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, továbbá helyet kapott az idén március 3-án 50 éves washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében.

Az ember okozta fenyegető tényezők közül kiemelkedik a pálmaolaj-ültetvények miatti erdőirtás, amelyre a debreceni kert külön felhívja majd a figyelmet az új jövevények bemutatóhelyéhez készített tájékoztatórendszerrel – közölte az igazgató.

Korábban írtuk