Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gyerekek ingyenes KRESZ-suli programban vesznek részt a városligeti KRESZ-parkban 2024. június 13-án

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a programsorozat sajtótájékoztatóján felidézte: néhány hete adták át a 30 ezer négyzetméteres megújított parkrészletet, ahol 6 ezer négyzetméteren KRESZ-park épült.

Hirdetés

Elmondta: a KRESZ-park, a kutyás élménypark és a Mőcsényi Mihály botanikus kert átadásával „kibomlik az az új minőség”, amit a Liget Budapest Projekt keretében, a Városliget átfogó megújításaként megálmodtak, egyre jobban érezhető, hogy mi is az a társadalmi felelősség, amellyel a kérdést megközelítették.

Ez érzékelhető a csütörtökön induló KRESZ-suli programban is, amelynek célja, hogy egyre több gyerek és fiatal tanulja meg a biztonságos közlekedés alapjait – mondta.

Kiemelte: ehhez olyan partnereket nyertek meg, mint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, illetve olyan partnereket, akik elsősorban kerékpáros alapokon, de képesek megtanítani, óvodás kortól középiskolás korig, hogyan kell egy városi környezetben biztonságosan közlekedni.

Szólt arról, hogy szeptember elsejétől a KRESZ és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, a városligeti KRESZ-suliban azonban már óvodás kortól adnak ilyen ismereteket.

Augusztus 27-ig hetente két alkalommal lehet részt venni a játékos oktatáson, amely a Liget+Kölyök tagsággal ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – mondta, hozzáfűzve: pecsétgyűjtő füzetet is kapnak a gyerekek, akik a harmadik alkalmat követően Liget-jogosítványt is szerezhetnek.

Korábban írtuk

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke kiemelte: a balesetmentes közlekedés a szívügye, ezért is örülnek az együttműködésnek. Elmondta: bízik benne, hogy hozzájárulnak a közlekedési tudatosság kialakulásához, és a gyerekek már a KRESZ-parkban megtanulják azokat az ismereteket, amelyek egy magasabb szintű közlekedési kultúrához szükségesek, és ezáltal csökkenthető a balesetek száma.

Kiemelte: a Liget-jogosítványt megszerző gyerekek kedvezményesen nézhetik meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című, a közlekedést és a klímaváltozás hatásait együttesen bemutató kiállítását.

A sajtóanyag szerint a KRESZ-parkban a múzeummal és a Bikeride Sportegyesülettel együttműködve a szakemberek rendszeresen, ingyenes foglalkozásokon fogják segíteni a gyerekeket közlekedési szokásaik biztonságossá tételében.

A szakemberek a közlekedés alapismereteitől a biztonságos kerékpározás alapjaiig sok mindent megtanítanak a gyerekeknek, akik nem csak elméleti ismereteket kapnak, hanem a leggyakoribb közlekedési szituációkat be is gyakorolják. Azt is megtanulhatják, hogyan tudják kerékpárjukat rendszeres karbantartással biztonságos állapotban használni.

A KRESZ-parkban múzeumpedagógusok vezetésével 3 tematikus workshop várja a gyerekeket kéthetenként kedden. Augusztus közepéig szombatonként a KRESZ-parkban a 60 perces KRESZ-suli foglalkozások keretében a Bikeride Sportegyesület edzői, sportolói várják a gyerekeket.

A programokról további információ a Liget Budapest honlapján, a ligetbudapest.hu/kresz-suli linken érhető el.