Kikelt az első fióka annak a gemenci feketególyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerákkal követi nyomon a gemenci erdőgazdaság, így az eseményt is élőben közvetítették.

A fióka május 1-jén este fél hét előtt néhány perccel kelt ki, további három fióka világra jötte az elkövetkező napokban várható – írta az erdőgazdaság az MTI-hez eljuttatott közleményében. A második fióka május 2-a reggel kelt ki a tojásból. 

Első fióka

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – 2018.05.01.A rövid felállás alatt látni lehet, hogy megérkezett az első fióka! A szülő kicsit meg is taposta. kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJKközzétette: Éva Kedves

Gepostet von Magyar gólya webkamerák am Dienstag, 1. Mai 2018

A gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészeknek Tóbiás, a hím és Sára, a tojó visszatérő lakója. Tóbiás életét 2013 óta lehet figyelni webkamerán keresztül a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően.

Tóbiás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg; helyreállították a fészküket, az első tojást március 29-én rakta le a tojó.

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36Black Storks, Gemenc – Second chickMa reggelre kikelt a második fióka is.Kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJK

Gepostet von Magyar gólya webkamerák am Dienstag, 1. Mai 2018

A gólyák webkamerás megfigyelése nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az interneten – írták.

Arra is kitértek, hogy a webkamerák képeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek az események egyaránt hozzátartoznak a természet rendjéhez.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezután néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet.

IDE kattintva pillanthatnak be a fészekbe. 

MTI