Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A Magyar Konyha Top 150 Termelői Kalauz című kiadvány bemutatója a budapesti FeteKert étteremben 2024. október 2-án
Hirdetés

Tíz-tizenöt éve a legjobb magyar séfek többsége még arra panaszkodott, hogy igazán minőségi alapanyagokért külföldre kell menniük, miközben a háztartások többségében is ipari élelmiszereket fogyasztottak. Mára magas minőségben beszerezhető minden fontos alapanyag Magyarországon, ahol a farm to table mozgalom is meghonosodott már – közölte a gasztrokalauz szerdai budapesti bemutatóján a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.

Lévai Anikó elmondta, a kiadvány ezekből a magas minőséget nyújtó kistermelőkből, vállalkozásokból, közösségekből válogat, előnyben részesítve a fenntartható gazdálkodást folytatókat. A szerkesztők figyelemmel voltak arra is, hogy a vállalkozásokat milyen közösség veszi körül – jegyezte meg.

Hozzátette azonban: ennyi szempont ellenére is nehéz feladat volt 150-re szűkíteni a listát, ami mutatja a minőségi termelők örvendetesen magas számát.

Lévai Anikó kitért a kötetbemutatónak helyet adó FeteKert kávézóra is, és kiemelte, a Fény utcai piac felső szintjén működő kávézó és annak boltja a Felzárkózó települések programhoz csatlakozva kínálja a helyi termelők csúcsminőségű készítményeit.

Korábban írtuk

Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, az általa koordinált program a 300 legszegényebb hazai települést fogja össze. Eredményeként az utóbbi években mintegy 100 hektár termőföldet hódítottak vissza az enyészettől, a kistelepüléseken megtermelt alapanyagokat, késztermékeket pedig egyre több kiskereskedelmi egységbe is eljuttatják – fűzte hozzá.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője kiemelte: amennyire megtorpant az elmúlt egy-két évben a magyar vendéglátós szféra fejlődése, annyira „dübörögnek” a minőségi alapanyagokat előállító, hazai termelők. Meglátása szerint ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon is megjelentek az ilyen alapanyagokat kereső, tudatos fogyasztók, a kötet őket kívánja segíteni.

Ennek érdekében a kiadvány nemcsak a legjobb termelőket listázza élelmiszertípusok szerint, hanem a budapesti és vidéki termelői piacokat, valamint a kosárközösségeket is – közölte.

Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Konyha az elmúlt években több mint 320 magyar termelőt mutatott be; a magazin termelői díjával kitüntetett manufaktúrákat, farmokat pedig külön jelzik a gasztrokalauz tartalomjegyzékében.

Kitzinger Szonja, a Magyar Konyha főszerkesztő-helyettese az MTI-nek elmondta, a hiánypótló kiadvány az októberi Magyar Konyha magazin mellékleteként már elérhető az újságárusoknál.