Öt canterburyi érsek maradványait találták meg egy egykori középkori londoni templom titkos kriptájában a Canterbury érsek londoni rezidenciája mellett.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A lambethi St. Mary templom helyén álló Garden Museum felújításakor találtak rá az építőmunkások a titkos kriptára, amely 30 koporsót rejtett.
    
Számos koporsót találtunk, az egyik tetején egy aranykorona volt – mondta el a BBC-nek Karl Patten, a felújítást végző vállalkozás menedzsere.
    
Az emberi maradványok többsége az 1600-as évekből való. Néhány koporsón névtáblát is találtak, az egyiken Richard Bancroft neve volt, aki 1604 és 1610 között töltötte be Cantebury érsekének tisztét, a másik John Moore maradványait rejti, aki 1783 és 1805 között volt az anglikán egyház vallási vezetője. Moore feleségének maradványait is megtalálták egy másik koporsóban.
    
Richard Bancroft érseksége idején adták ki a Biblia új angol fordítását 1611-ben.
    
A St. Mary templom anyakönyve szerint három másik érseket is a kriptába temettek, köztük Frederick Cornwallist, aki 1768-1783 között volt érsek, Matthew Huttont (1757-1758) és Thomas Tenisont (1695-1715). 
    
A maradványokat egyelőre nem azonosították a szakemberek.
    
A St. Mary templomot a XI. században építették a Westminster-apátsággal átellenben, a Temze túlpartján. A templomnak kettős élete volt, egyrészt Lambeth falu temploma volt, másrészt a canterburyi érsek londoni palotájának is egyfajta szárnyépülete volt. Az évszázadok során számos érsek és családja imádkozott itt, és döntött úgy, hogy itt temessék el – mondta Christopher Woodward, a múzeum igazgatója. 
    
A templom helyén az 1970-es években létesült a Garden Museum.

MTI