Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán „lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.  
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az apró, növényszerű organizmus a tengeri ökoszisztéma egyik kulcseleme, mely a Syracosphaera azureaplaneta hivatalos nevet kapta, mely a kék bolygó latin megfelelője – írja a BBC hírportálja.
    
Az egysejtű algát az Atlanti-óceán déli részén gyűjtötték be, de világszerte megtalálható az óceánokban. 
    
A University College London (UCL) kutatói a névadással Sir David Attenborough és a dokumentumfilmet készítő csapat előtt fejezték ki tiszteletüket.
    
Sir David Attenborough a UCL-en járt a felújított földtudományi tanszék megnyitásán, amikor ünnepélyesen értesítették a névadásról. Mint mondta, a gesztus „nagy megtiszteltetés” a számára és nagyon örül annak, hogy ezzel segíthet felhívni a figyelmet a planktonok fontosságára.
    
„Ha elmondanám az igazságot, hogy a fitoplankton, az óceánokban oxigént termelő zöld plankton sokkal fontosabb a légkör számára, mint az összes esőerdő, az emberek megdöbbennének” – mondta.
    
Kiemelte: ez az oxigéntermelés és a széndioxid körforgásának lényeges eleme, és ha ezt összezavarjuk, az az egész légkörre kihat.
    
A kék bolygó plankton mindössze 10 mikron átmérőjű, egy emberi hajszál átmérője ennek hétszerese. Csak néhány napig él, de ez alatt a rövid idő alatt hihetetlen bonyolultságú és szépségű alakzatokat ölt. 
    
Számos fajt neveztek már el Attenborouh-ról – köztük egy ritka trópusi pillangót és egy röpképtelen indonéz bogarat.
    
Más élőlények is kaptak nevet hírességekről: egy lódarázs például Beyoncé, egy majomfaj John Cleese komikus, egy leveli béka pedig Károly herceg nevét viseli. A kék bolygó plankton azonban az első, amely egy televíziós sorozatról kapta nevét. 
    
James Honeyborne, A kék bolygó 2. producere elmondta: „a fitoplanktonok bár nagyon aprók, az óceáni élet alapját jelentik. Táplálékai a kis halaktól kezdve az óriási bálnákig rengeteg élőlénynek, segítenek megőrizni a vizek, így az egész bolygó egészségét”.
    
„Úgy érezzük, a planktonok a sorozat láthatatlan sztárjai. Apró méretük miatt rejtve maradnak, de ezek az óceán dobogó szíve, mivel táplálékot jelentenek és szenet pumpálnak a sekély vizekből a mély óceánba” – mondta Paul Bown, a UCL professzora.

(MTI)