Hirdetés

A tizenhat egyházmegyei karitász és az országos központ idén is összehangoltan szervezte meg a nehéz helyzetben vagy fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak azokat a táborait, amelyek sokak számára az egyedüli lehetőséget jelentik a nyaralásra, üdülésre. A táborokba idén Kárpátalja és Délvidék legszegényebb településeiről, valamint a „Felzárkózó települések” programba bevont baranyai falvakból is érkeznek csoportok.

– Az elmúlt években több tízezer hátrányos gyermek vett részt azokban a Karitász-táborokban, melyek nemcsak szórakozást, de a fejlesztő- és sportfoglalkozások, illetve a kulturális programok révén életre szóló élményt jelentettek számukra. Országszerte számos plébánia és karitász-csoport fáradozik jelenleg is azon, hogy ezen a nyáron is közel négyezer gyermek felhőtlen nyaralását biztosítsa – köszöntötte Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója Balatonakaliban azokat a fiatalokat, akik a kárpátaljai Técsőről és Kőrösmezőről érkeztek a Balaton partjára, ahol a Katolikus Karitász országos központja harmadik éve tart fenn egy 50 férőhelyes tábort. A tábor programjában a strandoláson kívül kézműves-foglalkozások, akadályversenyek, gyalogtúra és kirándulás is szerepel, de a Katolikus Karitász szellemiségével összhangban lesznek egészségről, önzetlenségről, fogyatékosságról és teremtésvédelemről szóló beszélgetések is.

Dr. Herczegh Anita, aki 2022 óta a segélyszervezet jószolgálati nagykövete bibliai színezővel és az elmaradhatatlan Balaton szelettel érkezett a tábor megnyitójára.

– A vakáció nemcsak kiszabadulás, hanem felszabadulás is. Különleges idő, amelyben valahogy másképp peregnek a percek, másképp múlnak az órák és a napok. Mindig van benne valami felfedezés. Hiszek benne, hogy a mai fiatalok igazából egy jottányit sem különböznek a régiektől. Ez a nemzedék is kalandokra, találkozásokra vágyik. Megismerni a világ szerethető arcát, közösségeket keresni, és ezekben megtalálni önmagát. Bízom benne, hogy akik ezen a nyáron a magyarországi Katolikus Karitász jóvoltából itt, Balatonakaliban táboroznak, élvezni tudják ezt az élményekben gazdag szabadságot. Remélem, minden jó meglesz benne, ami egy nyaralást emlékezetessé tehet – mondta a jószolgálati nagykövet, aki külön is kiemelte a Kárpátaljáról érkezett ukrán és magyar gyerekeket, akiknek ez a vakáció más, bonyolultabb értelemben is szabadulás, kiszakadás a mindennapok nehézségeiből.
A 2024-es országos táborozási időszak Ft. Spányi Antal, a szervezet püspök elnökének ünnepélyes áldásával vette kezdetét, majd Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese és Toldi Miklós, énekes-dalszerző, gitáros közös éneklésre hívta a tábor lakóit.

Korábban írtuk

A Katolikus Karitász örömmel fogadja a táborok megvalósulását támogató felajánlásokat. A 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 Ft-tal lehet hozzájárulni a szervezés költségeihez, valamint a karitasz.hu oldalon online adományozásra is van lehetőség, hogy minél több hátrányos helyzetben élő gyerek csatlakozhasson a programhoz.