A csütörtöki Tények bemutatta a legfrissebb internetes kihívásokat. Sokan emlékezhetnek még a jegesvödör-kihívásra (ice bucket challenge), amelyet még az egykori főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc is kipróbált. Ez 2014-ben történt. Azóta egyre csak durvulnak az ilyen kihívások, amelyek célja, hogy a kihívást teljesítők megmutassák, milyen vakmerők és persze a minél nagyobb YouTube-nézettség elérése. Kérdés, hogy milyen áron.

Képernyőfotó: TV2/Tények

A TV2 hírműsorának összeállítása először az ún. dezodor-kihívást vette górcső alá. Ennek lényege, hogy a veszélyes kihívás bevállalói a bőrük egy adott pontjára fújják a dezodort, akár percekig. Az nyer, aki a legtovább bírja. A versenyzők azonban súlyos égési sérüléseket szenvednek. A fenti képen egy még csak tízéves, angol lány karja látható. A képet a kislány édesanyja osztotta meg a Facebookon, hogy felhívja a figyelmet a kihívás veszélyeire.

A Tények által megkérdezett bőrgyógyász szerint minél tovább fújjuk egy pontra a sprét, annál mélyebbre terjed a bőrgyulladás, és akár idegkárosodást is szenvedhetünk. Ha sokáig fújjuk a dezodort a bőrünkre, az irritációt és hólyagokat is okoz.

A műsor ezután korábbi internetes kihívásokat idézett fel: az egyik „megmérettetés” során az nyer, aki a lehető legtovább bírja a felhevített főzőlapon tartani a kezét vagy az alkarját. Ám ennél is durvább a forró rezsós kihívás, amelynek lényege, hogy az alanyok zsírral kenik be a forró rezsót, nadrágban ráülnek, és megmérik, hogy mennyi ideig bírják a kínt. Azzal azonban nem számolnak, hogy a nadrág életük végéig beleéghet a bőrükbe.

Az interneten korábban a mosókapszula-evés volt a sláger. A kihívást teljesítők a mosógépbe helyezendő kapszulát vettek a szájukba, majd szétrágták azt. Jobb esetben kiköpték, de a kapszulák lenyelése sem volt példanélküli. Olyan is volt, aki belehalt a kihívásba, ugyanis ezek a kapszulák rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek rendkívül káros hatással bírnak a szervezetre.

A gyerekek és a tinédzserek különösen ki vannak téve az internetes kihívások veszélyeinek, amelyekkel maradandó sérüléseket is szerezhetnek. A teljes összeállítás alább, illetve ide kattintva megtekinthető.

//tenyek.hu/neoplayer/tv2/embed/261850_egesi-serulest-okoz-az-uj-kihivas.html

-AÁ-