Fotó: MTI/Illyés Tibor
Ligeti Dániel (piros) és a török Taha Akgul a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mező Arénában 2024. augusztus 9-én
Hirdetés

A londoni és riói után a harmadik olimpiáján szereplő szombathelyi nehézsúlyú a nyolcaddöntőben könnyed „bemelegítéssel” kezdte meg szereplését a Mars-mező Anrénában, ahol kevesebb mint két és fél perc alatt verte technikai tussal az Afrika-bajnoki ezüstérmes nigériai Ashton Adeyemi Mutuwát. A nyolc között aztán régi ismerősével, a riói aranyérmes, tízszeres Európa- és háromszoros világbajnok török klasszissal találkozott, akitől a korábbi években rendre kikapott, legutóbb a tavalyi belgrádi világbajnokság bronzmérkőzésén.

Az esélyek egyértelműen Akgül sikerét ígérték, ráadásul a meccs rosszul indult, mivel Ligeti az első összekapaszkodás előtt megbotlott, amit riválisa egy kitolással használt ki (0-1). A folytatásban meddő állóharc következett, melyben a magyar volt a passzívabb, így a szombathelyi szabadfogásút figyelmeztették, mely után fél perce volt akciót csinálni. Ennek ellenére mégsem ő, hanem Akgül indított egy lábratámadást, és ismét kiléptette ellenfelét (0-2), néhány másodperccel később pedig újabb ponttal gazdagodott a magyar akcióképtelensége miatt.

Ezek után már egyik fél sem kezdeményezett igazán, így a török 3-0-ás előnyével zárult az első három perc, innen pedig már – az addig látottak alapján – kisebbfajta csodára lett volna szüksége Ligetinek a fordításhoz. A 35 éves, négyszeres Európa-bajnoki érmes magyar mindent megtett a folytatásban, de hiába küzdött keményen, a török erősebbnek tűnt, és uralta a szőnyeget. A második szakasz elején Akgül ismét kiléptette a magyart (0-4), akinek az ötödik perc közepén megint elindult a félperces órája, majd hiába támadott lábra, abból Taha Akgül jól kontrázott és mögé került (0-7).

A mérkőzés ezzel végleg eldőlt, s ez az utolsó percen meg is látszott, ugyanis Ligeti és Akgül is visszavett a tempóból, és lepörgették az órát. A törökök sztárja így készülhet az esti elődöntőre, melyben ha legyőzi a irániak vb-címvédőjét, Amir Hosszein Zarét, akkor vigaszágra segíti legyőzötteit, köztük Ligeti Dánielt.

„Május óta tudtuk, hogy a negyeddöntőben Taha jön. Nyilván nagyon fáj, hogy megint úgy alakult ellene, ahogy mindig” – nyilatkozta Ligeti Dániel. „Azért igyekszem majd, hogy ezek után se csak hiányérzet vagy rossz érzés legyen bennem, mert igenis eljutottam egy olimpiára, a harmadikra, amin negyeddöntős voltam. Szeretnék ezekre a pozitív dolgokra is koncentrálni, már csak azért is, mert lehet, hogy még szőnyegre kell állni. Meglátjuk, hogy este az elődöntő miként alakul. Nem tudnék tippelni, hogy melyikük nyer, mert mindig rosszul tippelek. De akkor az iránit mondom” – tette hozzá.

Korábban írtuk